Aardappel-pompoengratin

Geschikt voor 6 personen

Speciaal voor de feestdagen: de klassieke aardappelgratin in een nieuwe jas.

gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije

Ingrediënten

VASTKOKENDE AARDAPPELS 500 g
FLESPOMPOEN 400 g
SALIEBLAADJES 12
MELK 250 ml
SLAGROOM 200 ml
KNOFLOOK 1 teen, geperst
PARMEZAANSE KAAS 40 g, grof geraspt
EXTRA: EVT MANDOLINE, DUNSCHILLER, DIEPE OVENSCHAAL, ALUMINIUMFOLIE

Verwarm de oven tot 200°C. Schil de aardappels en pompoen met een dunschiller. Schaaf (of snij met een groot scherp mes) de aardappels en pompoen in plakken van 2-3 mm dik.

Leg ze in laagjes in de ingevette ovenschaal (een met een hoge rand, om overkoken te voorkomen); bestrooi elke laag steeds met wat zout en peper en leg er af en toe een salieblaadje tussen; houd 5-6 blaadjes achter.

Klop in een kom de melk, room, knoflook, zout en peper door elkaar. Schenk het mengsel over de aardappels en pompoen. Leg de rest van de blaadjes salie erop en bestrooi de bovenkant met de kaas.

Dek de schaal losjes af met aluminiumfolie en bak 35 min in de oven. Verwijder het folie en laat de bovenkant in 20-25 min goudbruin gratineren. Laat de gratin voor het aansnijden 10-15 min staan.

Tip: Maak de gratin van tevoren helemaal klaar. Verwarm hem dan nog 20-25 min afgedekt met aluminiumfolie bij de pork Wellington in de oven.

gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO