Pavlova met kweepeer en karnemelkcustard

Geschikt voor 8 personen

Voor wie een hemel op tafel wil, een wolk van een pavlova met een vulling van lichtzoete kweepeer en frisse karnemelkcustard.

gerelateerd
Curry van flespompoen en zoete aardappel van Nigella Lawson
Witte misohummus van Nigella Lawson
Fateh met rundvlees en aubergine van Nigella Lawson
Cheesecake met speculaas en karamel

Ingrediënten

Voor de kweeperen:  
2 middelgrote kweeperen, ca 500 g
175 g suiker
1 biologische citroen
2 takjes tijm

Voor de meringues:
150 g poedersuiker
5 eiwitten, op kamertemperatuur
1 tl azijn
90 g suiker
1 el maizena
30 g pure chocolade
Roze peperkorrels om te garneren

Voor de karnemelkcustard:
4 eidooiers, op kamertemperatuur
50 g suiker
30 g bloem
400 ml karnemelk
100 ml volle kwark

Extra:   
2 stukken bakpapier, in cirkels van ongeveer 24 cm geknipt
2 bakplaten
Garde
Plasticfolie

Bereiding

1. Begin met de kweeperen. Was ze, schil ze en bewaar de schillen. Snij de vruchten in kwarten en verwijder het klokhuis.

2. Zet op met 750 ml water, de suiker, de tijm, de schillen en het sap van de citroen. Laat de kweeperen in 3-4 uur zachtjes pocheren tot ze mooi rood van kleur zijn. Verwarm intussen de oven voor op 100 graden Celcius.

3. Zeef de poedersuiker. Klop de eiwitten met 1 tl azijn en een mespunt zout in een kom, doe dit tot hij schuimig is. Voeg beetje bij beetje suiker toe en klop stijf. Voeg als laatste de poedersuiker toe en klop tot je stijve pieken hebt. Zeef de maizena erboven en spatel erdoorheen. Zet het mengsel afgedekt in de koelkast. Smelt intussen au bain-marie de chocolade.

4. Plak de vellen bakpapier met een beetje eiwitschuim vast op de bakplaten. Verdeel het stijfgeklopte schuim met een spatel over het midden van de cirkels, maar strijk het nog niet glad. 

5. Neem 1 tl gesmolten chocolade en 'drizzle' 'm hier en daar over het eiwitschuim. Herhaal deze handeling. Strijk het schuim nu uit langs de randen van de cirkel door de chocolade er voorzichtig doorheen te spatelen. Hierdoor krijg je een gemarmerd effect en een platte meringue. Herhaal met de andere cirkel. 

6. Schuif de meringues in de oven en laat ze vier uur garen. Neem uit de oven en laat afkoelen.

7. Klop voor de custard de eidooiers schuimig met de suiker en doe met de bloem en de karnemelk in een pan met dikke bodem. Verhit heel langzaam op laag vuur en blijf roeren met de garde tot het mengsel bindt en dikker wordt. Haal de pan van het vuur en laat enigszins afkoelen. Dek de custard af met plasticfolie om velvorming te voorkomen en laat verder afkoelen in de koelkast.

8. Spatel de kwark vlak voor het serveren door de koude custard. 

9. Neem om het gerecht op te bouwen de kweeperen met een zeef uit de siroop en laat uitlekken. Snij in plakjes.

10. Besmeer de minst mooie meringue met custard en leg daarop de plakjes peer. Dek af met de mooiste meringue en strooi er wat gekneusde roze peperkorrels over. Serveer direct.  

gerelateerd
Curry van flespompoen en zoete aardappel van Nigella Lawson
Witte misohummus van Nigella Lawson
Fateh met rundvlees en aubergine van Nigella Lawson
Cheesecake met speculaas en karamel
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO