Afghaanse groentesoep met rode linzen, pitabrood en yoghurt

Geschikt voor 2 personen

Foodboxbezorger Marley Spoon laat klanten rondom Kerst kennismaken met recepten en verhalen van vluchtelingen. De opbrengst van de gerechten komt ten goede aan Uber den Tellerrand, een organisatie die hulp biedt bij integratie in een nieuw thuisland door vluchtelingen en lokale bewoners samen te laten koken. Wij mogen enkele recepten publiceren.

gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije

Ingrediënten

100 gr bospeen   
80 gr gele uien, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngehakt    
150 gr gedroogde rode linzen
400 gr gehakte tomaten uit blik                 
5 gr madras currypoeder
150 gr volle yoghurt
120 gr volkoren pitabrood
10 gr verse koriander
10 gr verse munt
10 gr verse peterselie

Verwarm de oven voor op 180ºC. Schil de wortels en snij ze in ca. 2 cm grote stukken. Verhit 2 el olie op middelhoog vuur. Fruit hierin de knoflook en uien. Voeg na 5 min de gehakte tomaten, wortels, linzen en 1 liter water toe. Breng op smaak met currypoeder, peper en zout. Breng aan de kook en laat pruttelen. Besprenkel het brood met wat water en bak het volgens de instructies op de verpakking in de voorverwarmde oven.

Was de verse kruiden en hak ze grof. Pureer de soep met een staafmixer zodra de groenten zacht en gaar zijn, na zo'n 15-20 minuten. Voeg de helft van de gehakte kruiden toe en pureer kort mee. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de soep met een schep yoghurt, de overige kruiden en het pitabrood.

Dit recept komt van Reza. Reza komt uit Afghanistan en woonde daarnaast een tijd in Iran, voordat de oorlog hem er toe bracht te vluchten naar Europa. Inmiddels verblijft hij in een asielzoekerscentrum in Berlijn. Reza leerde koken van zijn moeder. Nu hij ver weg is, houdt hij er van die gerechten te koken die hij en zijn familie vaak aten toen zij nog in Afghanistan woonden.

Kijk voor meer informatie en recepten op www.marleyspoon.nl.
gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO