Pittige knoflookramen

Geschikt voor 4 personen

We zijn erg blij met de opkomst van de Japanse ramen. Je kunt ze tegenwoordig op vrij veel plekken eten, maar ook thuis maken. Bijvoorbeeld deze knoflookramen uit het kookboek Ramen van Tove Nillson. Fotografie: Roland Persson.

gerelateerd
Paddestoelenrisotto van bloemkoolrijst
Kip cashew met bloemkoolrijst
Gebakken bloemkoolrijst met gehakt, wortel en tuinerwten
Srirachapancakes met cheddar, bacon en gekarameliseerde banaan

Ingrediënten

1,8 l kippenbouillon
4 porties ramennoedels

Pittige knoflookpasta
100 ml olie
6 teentjes knoflook, fijngeraspt
50 ml sesamolie
3 el gefermenteerde chilibonenpasta (toban jiang)
2 el Japanse sesampasta (neri goma) of tahin
1,5 el rijstazijn
3 el geroosterd sesamzaad

Topping
3 eetlepels chiliolie
120 g verse taugé
300 g gekookte kip
6 bosuitjes, fijngesneden
6-7 eetlepels grofgehakte koriander
2 zachtgekookte eieren
4 el geroosterd zwart sesamzaad, gevijzeld

Voor deze ramen wordt knoflook langzaam in olie gefruit totdat hij goudbruin en diep van smaak is. Vervolgens wordt hij samen met miso, gefermenteerde chilibonenpasta, sesampasta en azijn tot een dikke saus gemengd die als smaakmaker dient voor de neutrale kippenbouillon en daardoor een wat dikkere consistentie krijgt. Een perfecte combinatie met de noedels. In dit recept wordt kip als topping gebruikt.

BEREIDING
1. Maak eerst de knoflookpasta. Verhit de olie tot ongeveer 130 °C. Voeg de knoflook toe en laat ongeveer 10 minuten pruttelen. De knoflook wordt eerst zacht en glazig, daarna bruin tot goudbruin. Neem de pan van het vuur en voeg de sesamolie, chilibonenpasta, sesampasta en rijstazijn toe. Doe het sesamzaad erbij en roer tot een grove pasta.

2. Breng water met zout aan de kook voor de noedels. Warm de bouillon op in een pan.

3. Verwarm vier kommen met heet water, zodat de bouillon en noedels lang warm blijven in de kommen. Giet voor het serveren het water eruit.

4. Verhit een koekenpan of wok met olie tot deze goed heet is. Bak de taugé op hoog vuur zodat de scheuten snel flink kleur krijgen. Het is niet erg als ze een beetje aanbranden. Doe de taugé in een kom.

5. Verdeel de kip in kleine stukken en warm ze op in de koekenpan met de chiliolie.

6. Schep een beetje bouillon in de kommen en roer door elke kom 2 eetlepels knoflookpasta. Vul aan met meer bouillon.

7. Kook de noedels ongeveer 45 seconden in ruim kokend water. Bij voorkeur in een noedelzeef of andere zeef om de noedels er snel uit te kunnen halen als ze klaar zijn. Het is secondewerk om ze precies goed gaar te krijgen. Laat ze uitlekken en doe de noedels in de kommen bouillon.

8. Garneer met de kip, taugé, bosui, koriander, gehalveerde eieren en sesamzaad.

Uit kookboek Ramen
Auteur: Tove Nilsson
Fotografie: Roland Persson
Uitgever: Good Cook
Prijs: €19,95
Verkrijgbaar via Bol.com >

9200000059268416
gerelateerd
Paddestoelenrisotto van bloemkoolrijst
Kip cashew met bloemkoolrijst
Gebakken bloemkoolrijst met gehakt, wortel en tuinerwten
Srirachapancakes met cheddar, bacon en gekarameliseerde banaan
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO