Pastinaaksoep met appelcider en kastanje-tijmpesto

Geschikt voor 6 personen

Eeuwige dankbaarheid van je vegagasten gegarandeerd. En van de rest ook trouwens.

gerelateerd
Venkelsoep mét slagroom van Simon Hopkinson
Sticky toffee cake met koffie en kardemom
Pastinaaksoep met appelcider en kastanje-tijmpesto
Tempeh saté met Indonesische pindasaus

Ingrediënten

Voor de soep:
3 middelgrote uien
4 tenen knoflook
2 el garam masala
1 el korianderpoeder
4 el olijfolie
1 kg pastinaken
1 fles droge cider
1 liter groentebouillon

Voor de kastanje-tijmpesto:
250 g ongepelde kastanjes
Blaadjes van een half bosje tijm (van een bakje van 15 g)
½ bosje basilicum
1 teen knoflook, uit de pers
40 g geraspte parmezaan
½ citroen, de geraspte schil
75 ml olijfolie

Extra:
Staafmixer

Bereiding

1. Maak eerst de kastanje-tijmpesto. Verwarm de oven voor tot 225 graden. Kerf de kastanjes aan de platte kant kruislings in (dat voorkomt dat ze ontploffen in de oven) en leg ze op een bakplaat. Rooster ze in 20 min gaar. Neem ze uit de oven en laat ze onder een theedoek enigszins afkoelen. Pel ze als ze nog warm zijn, zo gaat het binnenste vliesje er makkelijk af. Gooi eventuele zwarte exemplaren weg.

2. Neem een paar kastanjes apart om de soep straks mee te garneren. Breek ze in kleine stukken en bewaar ze in een afgesloten doosje. Doe vervolgens 40 g kastanjes en de overige ingrediënten voor de pesto in een hoge maatbeker. Maak er met de staafmixer een grove pesto van. Proef en breng eventueel op smaak met citroensap en peper. Dek af tot gebruik.

3. Pel en snipper de uien en de knoflook. Schil de pastinaken met een dunschiller en hak ze in grove stukken. Verhit de olijfolie in een ruime pan met dikke bodem en laat de uien hierin op laag vuur zoet worden. Dit duurt zeker 10 minuten. 

4. Voeg de knoflook en specerijen toe als de uien zacht zijn. Roerbak het geheel zodat de smaken vrijkomen. Voeg de pastinaak toe en blus af met een ongeveer 300 ml cider. 

5. Laat de alcohol verdampen en voeg de bouillon toe. Kook de groenten in zo'n 20 minuten zacht en pureer het geheel glad met de staafmixer. Voeg extra water toe als de soep te dik is. Breng op smaak met zout en peper.

6. Haal de pesto tijdig uit de koeling, zodat hij op kamertemperatuur is. Verwarm de soep en zet er vlak voor het serveren nog even de staafmixer in, zo wordt hij mooi schuimig. Voeg eventueel een scheutje water toe als hij is ingedikt.

7. Schep de soep in voorverwarmde borden en maak af met de pesto. Garneer met kastanjes en serveer met een glaasje cider.

gerelateerd
Venkelsoep mét slagroom van Simon Hopkinson
Sticky toffee cake met koffie en kardemom
Pastinaaksoep met appelcider en kastanje-tijmpesto
Tempeh saté met Indonesische pindasaus
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO