Macaroni met zoete aardappel en kaas van Nigella Lawson

Geschikt voor 4 personen

Dit recept komt uit het boek Simply Nigella van Nigella Lawson.

gerelateerd
Bloemkool met daslook en huisgemaakte piccalilly
Kaasfondue met Zwitserse kazen en brie
Zwitserse kaasfondue
Kruidige kaasfondue van Goudse kaas met pancetta en ui

Ingrediënten

500 gr zoete aardappels
300 gr pennette of andere korte pasta
4 el (60 gr) zachte ongezouten boter
3 el tarwebloem
5 dl volle melk
1 tl scherpe mosterd
1/4 tl paprikapoeder, plus 1/4 tl om te bestrooien
75 gr feta
125 gr belegen cheddar of Goudse kaas, geraspt, plus 25 gr om te bestrooien
4 blaadjes salie
peper en zout naar smaak

BEREIDING
Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius. Breng een redelijk grote pan water aan de kook met het deksel erop zodat het water sneller kookt. Schil de zoete aardappels en snijd ze grof in stukjes van 2-3 cm. Voeg, als het water kookt, zout naar smaak toe en dan de stukjes aardappel. Kook ze in zo'n 10 minuten zacht. Schep ze met een schuimspaan uit het water en in een kom, en prak ze licht met een vork, zonder ze te pureren. Bewaar het kookwater, want dat heb je nodig voor de pasta.
Smelt de boter langzaam in een andere pan en voeg al roerend de bloem toe tot een roux; haal de pan van het vuur, klop langzaam de melk door de roux en zet de pan als alles glad gemengd is weer op het vuur. Pak nu een pollepel en blijf roeren tot de zacht pruttelende saus niet meer naar bloem smaakt en is ingedikt. Voeg de mosterd en de kwart theelepel paprikapoeder toe. Breng de saus op smaak met peper en zout maar bedenk dat je nog cheddar en zoutige feta gaat toevoegen, dus doe er nu heel weinig zout bij.
Kook de pennette in het aardappelwater en controleer ze 2 minuten eerder dan op de verpakking staat, om er zeker van te zijn dat ze hun beet niet helemaal verliezen. Laat ze uitlekken (bewaar eerst iets van het kookvocht) en spatel ze dan door de geprakte zoete aardappel, dor de warmte van de pasta gaat het mengen makkelijker. Doe de feta bij het aardappel-pastamengsel; verkruimel de kaas zodat die zich gelijkmatiger laat verdelen. Voeg dan de witte saus toe en ook de 125 gram geraspte kaas. Voeg wat van het kookvocht toe als de saus te dik is naar je smaak.
Controleer het gerecht nogmaals op peper en zout en schep dan de felgekleurde macaroni met kaas in vier kleine ovenschaaltjes van ongeveer 4 dl inhoud (of 1 grote). Strooi de rest van de kaas erover en bestrooi het gerecht met de resterende kwart theelepel paprikapoeder. Scheur de salieblaadjes in dunne reepjes en strooi deze over het gerecht. Zet de schaaltjes op een bakplaat, schuif die in de oven en bak ze 20 minuten (30 minuten bij een grote ovenschaal). Dan is het gerecht kokendheet, borrelt het en smeekt het erom gegeten te worden.

gerelateerd
Bloemkool met daslook en huisgemaakte piccalilly
Kaasfondue met Zwitserse kazen en brie
Zwitserse kaasfondue
Kruidige kaasfondue van Goudse kaas met pancetta en ui
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO