Langzaam geroosterde varkensbuik met knolselderij-peerpuree

Geschikt voor 4 personen

Varkensbuik is eigenlijk gewoon doorregen spek. Dat klinkt misschien wat machtig, maar als je het langzaam in de oven gaart, druipt veel vet eruit en hou je een heerlijk en knapperig stuk vlees over.

gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije

Ingrediënten

1,5 kg varkensbuik aan één stuk
3 takjes rozemarijn, naaldjes eraf gehaald
2 tl grof zeezout
10 peperkorrels
Voor de puree
750 g knolselderij, geschild en in blokjes
1 grote aardappel, geschild en in blokjes
2 rijpe peren, geschild en in blokjes
3 el crème fraîche
flinke klont boter
Extra: staafmixer met hakbeker of vijzel, braadslee met een rek

BEREIDING:
Verwarm de oven tot 220°C. Kerf in het vet van de varkensbuik een ruitpatroon; kerf het in tot op het vlees. Maal in een hakbeker van de staafmixer of in een vijzel de naaldjes van de rozemarijn met het zout en de peper fijn. Wrijf de varkensbuik in met het rozemarijnmengsel; duw het goed in het ingekerfde vet. Leg de varkensbuik met het vet naar boven op het rek in de braadslee en rooster hem 30 min in het midden van de oven.
Verlaag de oventemperatuur naar 170°C en braad het vlees nog 1,5 uur. Verhoog de oventemperatuur weer naar 220°C en rooster de varkensbuik nog 20-30 min tot hij knapperig is. Laat 10 min voor het aansnijden rusten. Maak intussen de knolselderij-peerpuree. Kook de blokjes selderij samen met de aardappel in een ruime pan met water en wat zout in 10 min beetgaar. Voeg de blokjes peer toe en kook 2 min mee. Giet af en stamp het mengsel tot puree (gebruik evt een pureeknijper). Meng er de crème fraîche en de boter door. Snij de varkensbuik in plakjes en serveer met de puree. Lekker met gestoomde broccoli.

Gebraden varkensfilet met appeltjes >
Knolselderijsalade met pekelvlees en mierikswortel >
25x wintergroente >

Fotografie: Imsyndo/Philip Webb/Gareth Morgans - bewerking receptuur Tal Maes
gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO