Citroenkip uit de oven met freekehsalade

Geschikt voor 5 personen

Kip klaarmaken moet makkelijk zijn - mee eens? Maar de smaak mag best een keer uitgesproken zijn. Dit gerecht is dat zonder twijfel. 

gerelateerd
Bloemkool met daslook en huisgemaakte piccalilly
Kaasfondue met Zwitserse kazen en brie
Zwitserse kaasfondue
Kruidige kaasfondue van Goudse kaas met pancetta en ui

Ingrediënten

1 citroen
50 g boter
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 hele kip (ca 1,2 kg)
2 laurierblaadjes
4 takjes verse tijm

Voor de salade:
200 g freekeh
200 g diepvries tuinbonen
2-3 handen verse gemengde kruiden zoals munt, basilicum en  peterselie, grof gehakt
4 dunne ringen lente-ui
1 bosje radijsjes, in partjes of gehalveerd
3 el olijfolie
1 citroen, uitgeperst

Extra:
Keukenpapier
Staafmixer
Hakbeker

BEREIDING:

1. Verwarm de oven voor tot 180 graden. Rasp ondertussen de schil van de citroen boven een kommetje. Snijd de citroen doormidden. Pureer deze vervolgens samen met knoflook en peper en zout in de hakbeker van de staafmixer.

2. Was de kip en dep hem goed droog met keukenpapier. Trek het vel bij de borst voorzichtig van het vlees los en maak inkepingen bij de dijen en poten. 

3. Duw wat citroenboter bij borst en poten onder het vel. Wrijf de rest van de kip in met de citroenboter en stop wat je overhoudt in de holte van de kip. Duw ook de laurierblaadjes, takjes tijm en één citroenhelft in de holte van de kip. Bestrooi vervolgens met zout en peper.

4. Leg de kip in een braadslee en braad 'm in ca zestig min gaar en goudbruin. Om te controleren of de kip gaar is, steek je met de punt van een mes in een dij: als de sappen die vrijkomen helder zijn, kun je de kip uit de oven halen.

5. Ondertussen kun je beginnen aan de salade. Kook de freekeh volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking beetgaar. Giet af en spreid uit op een bord om te laten afkoelen. Kook de tuinbonen in water met wat zout in enkele minuten beetgaar. Giet ze af, spoel ze onder koud stromend water en laat ze uitlekken.

6. Meng de freekeh in een kom met de tuinbonen, verse kruiden, lente-uitjes en radijsjes. Meng er olijfolie en citroensap door en breng op smaak met zout en peper. 

7. Neem de kip uit de oven en laat tien minuten voor het aansnijden staan. Schenk de vleessappen die zijn vrijgekomen over de salade. Serveer de kip met de freekeh salade, etenstijd!

gerelateerd
Bloemkool met daslook en huisgemaakte piccalilly
Kaasfondue met Zwitserse kazen en brie
Zwitserse kaasfondue
Kruidige kaasfondue van Goudse kaas met pancetta en ui
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO