Citroenmeringuetaart

Geschikt voor 8 personen

De klassieker waarmee je iedereen gelukkig maakt.

gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije

Ingrediënten

Voor het deeg
200 g bloem
16 g maïzena
snufje zout
120 g roomboter op kamertemperatuur
90 g basterdsuiker
1 ei

Voor de crème
2 eieren
135 g room
60 g kristalsuiker
1/2 citroen
1/2 limoen

Voor de meringue
160 g kristalsuiker
80 g eiwit

Extra:
ingevette taartvorm (max 3 cm hoog), blindbakvulling (bijv bonen, rijst), handmixer, thermometer, brander

Zeef voor het deeg de bloem, maïzena en het zout in een kom. Kneed de boter kort door en meng er de basterdsuiker door. Voeg het ei toe, kneed het erdoorheen, en daarna de mix van maïzena, bloem en zout. Laat het deeg afgedekt 2 uur rusten in de koelkast. Verwarm de oven tot 180ºC. Rol het deeg uit tot een lap van 3 mm dikte. Bekleed er de taartbodem mee, leg er een vel bakpapier en blindbakvulling op en bak de bodem 8 min blind in de oven. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Verlaag de temperatuur van de oven tot 125ºC.

Klop intussen voor de crème de eieren, room en kristalsuiker tot een glad mengsel. Roer er daarna het citroen- en limoensap door. Giet de crème voorzichtig tot net onder de rand van de taartbodem en zet 35 min in de afgekoelde oven, zodat de crème stolt. Laat de taart een uur afkoelen.

Los voor de meringue de suiker op in een laagje water in een steelpannetje op laag vuur. Kook tot 120°C (gebruik de thermometer). Klop met de handmixer het eiwit los en giet het suikerwater er langzaam bij. Mix tot een glanzende, stevige massa. Strijk de meringue op de taart. Brand de meringuepieken af met de brander.

De patissier is here to stay >
Zo hoort een tompoes te smaken >
Cheesecake do's en don'ts >

gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO