Chocoshock

Geschikt voor 2 personen

Recept van kookclub Alleseters, die uit is geroepen tot Kookclub van het Jaar 2017.

gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije

Ingrediënten

Voor de sinaasappelcoulis: 
2 el poedersuiker
1 sinaasappel, sap uitgeperst en schil in fijne reepjes (zestes)
Optioneel: 2 extra partjes sinaasappel, voor bij het serveren

Voor bij de chocolademousse:
50 g Godiva-chocolade 72%
20 g Godiva-sinaasappelchocolade
60 g slagroom
1 eigeel
1 eiwit
30 g suiker

Voor het koffiekruim: 
15 g boter
15 g bloem
15 g zout
1 sachet oplos-espressopoeder 

Voor de amandel-tuiles met Ameretto: 
20 g basterdsuiker
20 g ongezouten boter
1 el agavesiroop
20 g bloem
15 g amandelschaafsel
1 tl Amaretto

Extra: 
2 serveerglazen
Keukenmachine
Met bakpapier beklede bakplaat

Bereiding

1. Begin met de coulis door het sinaasappelsap aan de kook te brengen. Voeg hier de sinaasappelzestes en het suiker aan toe. Laat volledig inkoken. Schenk in de glazen en laat koud opstijven.
2. Smelt intussen de Godiva-chocolade voor de chocolademousse. Dit moet au bain-marie.
3. Scheid het ei en klop het eiwit stijf. Voeg 1 eigeel en 2 el room bij de chocolade en meng dit tot een glad geheel. Spatel het eiwit er rustig door.
4. Giet de mousse op de sinaasappelcoulis en laat het samen nog 2 uur opstijven. Verwarm ondertussen de oven tot 175 graden. 
5. Meng alle koffiekruimingrediënten fijn in de keukenmachine. Spreid het uit op de beklede bakplaat in een laag van ongeveer 3 cm dik. Duw niet aan. Zet de plaat in de oven en wacht tot het kruim lichtbruin en knapperig is. Dit zal zo'n 12 minuten duren.
6. Laat het koffiekruim afkoelen en breek het klein. Handig is om dit te doen in een zakje, door erop te tikken met een vleeshamer of iets anders hards.
7. Verlaag de oventemperatuur tot 160 graden. Begin ondertussen aan de amandel-tuiles. Doe dit door de basterdsuiker, boter en agavesiroop te koken op laag vuur. Belangrijk is om regelmatig te roeren. Doe dit tot de suiker helemaal is ontbonden en het mensel glad aanvoelt.
8. Haal de pan van het vuur en meng de bloem, 10 g amandelschaafsel en de Amaretto door het mengsel. 
9. Schep het mengsel op de beklede bakplaat en strijk glad met een lepel. Doe dit in twee horizontale lijnen. Bestrooi de lijnen met de rest van het amandelschaafsel en bak in ongeveer 8 minuten lichtbruin. Laat afkoelen en breek in stukken.
10. Bestrooi de chocolademousse met de koffiekruimels. Verdeel de tuiles over de glazen of duw ze als rotsjes in de chocolademousse. Werk eventueel af met een partje sinaasappel en serveer.

Recept via kookclub Alleseters en foto's door Eduard Nijgh. 

gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO