Chocoladesoufflé met ganache van passievrucht en witte chocolade

Geschikt voor 4 personen

Peruaanse Paola Holthausen van foodblog Cravings in Amsterdam dronk liters passievruchtensap toen ze nog in haar geboorteland woonde. In de zomer maakte ze er smoothies van, met veel ijs. Maar vooral de combinatie met chocolade is favoriet en die combo kunnen zowel Paola als wij je niet onthouden.

gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije

Ingrediënten

Dit recept is voor 4 soufflés

Voor de ganache
5 passievruchten
1 el suiker
100 g witte chocolade, in stukjes gesneden
50 ml slagroom

Voor de chocoladesoufflés
125 g pure chocolade, in stukjes gesneden
123 g gesmolten boter
4 eieren
7 el suiker
2 el gezeefde bloem
1 tl vanille-aroma

Extra
Boter
Cacaopoeder

BEREIDING: GANACHE
Doe het vruchtvlees van de passievruchten in een blender. Gebruik daarna een zeef om de gemalen pitten van het sap te scheiden. Gooi de pitjes weg.

Giet het sap in een klein pannetje en voeg de suiker toe. Kook het geheel gedurende 4 minuten. Roer de inhoud constant zodat het niet aan de bodem van de pan plakt. Giet de inhoud van het pannetje in een kom en laat het afkoelen.

Doe de witte chocolade samen met de slagroom in een kom en verwarm het au bain marie (een laagje kokend water in een pan). Roer de chocolade tot het helemaal gesmolten is. Voeg daarna het passievruchtensap toe en mix beide tot een geheel.

Giet het mengsel in een kom en laat het een tijdje afkoelen. Wanneer het een beetje afgekoeld is kun je de kom afdekken met plastic folie. Laat het gedurende een nacht laten opstijven in de koelkast.

BEREIDING CHOCOLADESOUFFLÉ
Doe de gesneden pure chocolade in een kom en voeg de vanille-aroma toe. Voeg de boter toe en smelt het geheel au bain-marie.

Doe de dooiers van de 4 eieren in een aparte kom. Klop de eidooiers met de helft van de suiker tot het geheel een lichte kleur krijgt. Voeg al roerend de gesmolten chocolade toe en roer het tot een geheel.

In een schone kom klop je het eiwit met de andere helft van de suiker tot een meringue. Gebruik een spatel om het chocomengsel en de meringue voorzichtig te mixen. Voeg als laatste de bloem toe en mix ook dit door met een spatel. Let op dat je de lucht niet uit de mix klopt. Bedek het geheel met plastic folie en zet het 2 uur in de koelkast.

Verhit de oven tot 180 graden Celsius.

Vet de vormpjes in met boter. Bedek ze vervolgens met een laagje cacaopoeder zodat de soufflé niet aan de vorm blijft plakken.

Vul hierna 2/3 van het vormpje met het beslag. Druppel 1 theelepel van de ganache in het midden. Bedek vervolgens de ganache met het beslag. Na het vullen klop je het vormpje lichtjes op het aanrecht om lucht te verwijderen. Maar wees voorzichtig, je wilt niet dat de vulling te veel inzakt.

Bak de soufflés 20 minuten in de oven. Als ze klaar zijn maak je de soufflés los door een mes langs de rand van het vormpje te halen. Daarna zet je een bord op de vorm en keer je beide om. Serveer direct.

gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO