Cheesecake met speculaas en karamel

Geschikt voor 12 personen

Deze sinterklaasvariant op de cheesecake uit het boek Strooigoed kun je maken als één grote taart, of twaalf kleintjes om uit te delen.

gerelateerd
Appel-rozentaart
Bibimbap met spicy gochujang-dressing
Salade van gegrilde spruiten en witlof met gember-misodressing
Paté de foie de porc

Ingrediënten

Voor de taartbodem:
200 g speculaas 
75 g boter (plus extra voor het invetten)

Voor de cheesecake:
800 g volvette roomkaas
3 eieren
120 g kristalsuiker
1 citroen
1 vanillestokje

Voor de karamel:
100 g kristalsuiker
1 el honing
75 ml slagroom
80 g boter

Extra:
12 siliconen muffinvormen óf 1 taartvorm
1 grote of 2 kleinere braadsledes waar de muffinvormen of taartvorm in passen

 

Bereiding

1. Vermaal de speculaas in een keukenmachine. Smelt de boter en roer deze door de speculaas. Vul elk vormpje met 1 tot 2 eetlepels van het speculaasmengsel. Druk het goed aan en zet de bodems een half uur in de koelkast om uit te harden.

2. Verwarm de oven voor tot 160°C. Klop voor de cheesecake de roomkaas, eieren en kristalsuiker door elkaar met een garde. Wanneer alles goed vermengd is, voeg je de rasp en sap van de citroen en het merg van het vanillestokje toe. Roer nog even goed door.

3. Zet de muffinvormen in de braadslede. Vul de muffinvormpjes tot net onder de rand met het cheesecakemengsel. In de oven zal de vulling net een beetje boven de rand van de vorm uitkomen, maar dat zakt tijdens het afkoelen weer terug. Vul de braadslede met kokend water tot ongeveer een centimeter onder de bovenkant van de muffinvorm.

4. Zet de braadslede nu voorzichtig in de oven en bak de cheesecakes in ongeveer 30 minuten gaar. De binnenkant mag nog een beetje wiebelig zijn wanneer je de cheesecake uit de oven haalt. Laat de cheesecakes helemaal afkoelen.

5. Maak ondertussen de karamel. Doe de suiker in een steelpan en zet deze op middelhoog vuur. Voeg de honing toe zodra de suiker een mahoniekleur krijgt. Roer goed door en voeg vervolgens beetje bij beetje de slagroom toe. Roer nogmaals door voordat je de pan van het vuur haalt. Meng de boter door de karamel en om het karamellisatieproces te stoppen en laat het afkoelen. Verdeel vlak voordat je de cheesecakes gaat serveren de karamel erover.

Auteur: Anne-Marij de Koning | ISBN: 9789461431790 | €9.95 Fotografie: Milou van der Will

gerelateerd
Appel-rozentaart
Bibimbap met spicy gochujang-dressing
Salade van gegrilde spruiten en witlof met gember-misodressing
Paté de foie de porc
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO