auberginespiralen

Geschikt voor 12 personen
gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije

Ingrediënten

150 ml olijfolie
24 vellen kant-en-klaar filodeeg (diepvries), ontdooid
Voor de vulling
2 kg aubergines
120 ml olijfolie
1 grote ui, geraspt
1 el balsamicoazijn
25 g fijngehakte peterselie of munt
125 ml slagroom
4 eieren, licht geklutst
2 el broodkruimels
evt. 120 g feta, verkruimeld
zout en peper
 Extra: groot bakblik, ingevet

BEREIDING

Maak eerst de vulling. Verwarm de ovengrill voor. Leg de aubergines vlak onder de grill en gril ze tot ze bruin-zwart geblakerd zien en het vruchtvlees zacht is - keer ze regelmatig. Spoel de aubergines kort onder koud stromend water zodat ze afkoelen. Verwijder de schil. Laat de gepelde aubergines niet helemaal afkoelen, want dan wordt het vruchtvlees zwart. Snij het vruchtvlees in stukjes en schep in een kom.

Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui 5 min op laag vuur - schep regelmatig om. Voeg de aubergine, azijn, peterselie of munt, slagroom, eieren, broodkruimels en eventueel de feta toe. Meng alles goed en breng op smaak met zout en peper. Haal de pan van het vuur.

Verwarm de oven voor op 180°C. Haal de vellen filodeeg uit de verpakking en dek af met een vochtige theedoek. Leg op een werkvlak 2 vellen filodeeg in de lengte naast elkaar en bestrijk ze met olie. Laat de vellen voor de helft met elkaar overlappen. Schep 3-4 el van de vulling op de lange kant van het deeg en rol het deeg over de vulling heen op. Vorm van de deegworst voorzichtig een spiraal. Maak op dezelfde wijze nog 12 spiralen. Leg de spiralen met de naden naar beneden op het bakblik en bestrijk ze met olie. Bak ze in de oven 35-45 min of tot ze goudbruin zijn. Serveer ze meteen of laat ze tot kamertemperatuur afkoelen.

gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO