Warme tuinbonen-courgettesalade

Geschikt voor 4 personen
gerelateerd
Olijfoliecake met bitterkoekjeskruim, amaretto en citroenmascarpone
Hartige taart van babybiet en vijgen
Luchtige mascarponemousse met aardbei, basilicum en kletskoppen
Appel-rozentaart

Ingrediënten

200 g verse jonge tuinbonen (=1 kg ongedopt gewicht)
8 babycourgettes of 4 smalle courgettes
1 el wittewijnazijn
6 el olijfolie
10 halve walnoten

BEREIDING
Blancheer de tuinbonen 2-3 min in gezouten water. Giet af en laat afkoelen in ijskoud water. Dubbeldop de tuinbonen (zie tip). Snij babycourgettes in 4-5 schuine plakken; snij grotere courgettes eerst in de lengte in vieren en dan in stukken van 5 mm dik. Klop in een grote kom een vinaigrette van de azijn met 3-4 el olijfolie, wat vers gemalen peper en zout.

Verhit 2-3 el olie en bak de courgettes in een grote koekenpan in 5-8 min op matig vuur lichtbruin. Voeg de tuinbonen toe, met wat peper en zout. Verwarm nog 30 sec, schep de groente dan door de dressing. Verbrokkel er de walnoten boven en serveer (lauw)warm.

TIP
Koop je tuinbonen in de dop, let er dan op dat de peul stevig en knapperig is. Een zachte schil verraadt dat de peul al een tijd geleden is geplukt. De boontjes zijn dan niet meer op hun best. Bewaar ze max 5 dagen in een papieren zak in de koelkast en dop ze pas vlak voor gebruik. Jonge, verse tuinboontjes hoef je maar kort te koken. Zelfs rauw zijn ze ontzettend lekker en zoet.

Dubbeldop ze na het koken: door het stugge, grijze omhulsel te verwijderen komt het felgroene binnenste tuinboontje tevoorschijn.
 
Fotografie: Imsyndo/Myles New - Bewerking receptuur: Ingrid van Koppenhagen
gerelateerd
Olijfoliecake met bitterkoekjeskruim, amaretto en citroenmascarpone
Hartige taart van babybiet en vijgen
Luchtige mascarponemousse met aardbei, basilicum en kletskoppen
Appel-rozentaart
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO