Vegetarisch groentebedje

Geschikt voor 4 personen

Een kunstwerkje!

gerelateerd
Olijfoliecake met bitterkoekjeskruim, amaretto en citroenmascarpone
Hartige taart van babybiet en vijgen
Luchtige mascarponemousse met aardbei, basilicum en kletskoppen
Appel-rozentaart

Ingrediënten

De groenten kunnen per seizoen variëren:
4 oranje worteltjes
4 gele worteltjes
4 radijsjes
4 zwarte, groene en rode radijsjes
4 babypreitjes
1 kleine, jonge knolselderij
1 aardpeer
4 kleine peterseliewortels
60 ml water
50 g boter

Voor de puree
80 g aardappelen, geschild
5 g boter
15 ml room
25 ml water

Voor de moutaarde op dag 1
175 g bloem
85 g moutmeel
50 g hazelnootpoeder
25 g suiker
75 ml bier

Voor de moutaarde op dag 2
40 g bloem
20 g moutmeel
50 g hazelnootpoeder
4 g fijn zout
60 g boter, gesmolten
2 ml vers geperst mierikswortelsap
12 blaadjes wortelgroen
4 blaadjes van de peterseliewortels

Extra: keukenmachine

BEREIDING
Schrap de worteltjes, snijd steeds 1 cm van de bovenkant af (bewaar die voor later) en snijd ze doormidden; bewaar de bovenste en onderste delen afzonderlijk. Maak de radijsjes en preitjes schoon en snijd ze op dezelfde manier als de worteltjes. Schraap de knolselderij en aardpeer schoon en snijd ze in vieren. Snijd de bovenkant van de peterseliewortels, spoel de wortels af en halveer ze.

Blancheer alle groenten in water met wat zout tot ze gaar zijn. Verhit het water en klop de boter erdoor om een emulsie te maken. Kook de aardappel en prak ze fijn. Meng de rest van de ingrediënten erdoor als de geprakte aardappelen nog warm zijn.

TWEE VARIATIES MOUTAARDE
Dag 1 Verwarm de oven tot 90 °C. Meng alle droge ingrediënten in een kom en doe ze in de keukenmachine. Laat de machine drie keer kort draaien terwijl u het bier toevoegt. Spreid het mengsel uit op een bakplaat en droog het 3-6 uur in de oven. Zeef als het droog is de grootste klontjes eruit.

Dag 2 Volg de mengprocedure van Dag 1, te beginnen met de droge ingrediënten, waarna u de boter toevoegt. Meng dan beide mengsels grondig met de hand. Zorg ervoor dat er geen klontjes meer in zitten.
 
Strooi de moutaarde erover. Spoel de blaadjes af en bestrooi het gerecht ermee. Verhit de groenten in de boteremulsie. Verhit de aardappelpuree in een andere pan; voeg daaraan wat mierikswortelsap naar smaak toe. Schep een lepel ervan op een platte steen en schik de groenten erop alsof ze zo uit de grond steken.

gerelateerd
Olijfoliecake met bitterkoekjeskruim, amaretto en citroenmascarpone
Hartige taart van babybiet en vijgen
Luchtige mascarponemousse met aardbei, basilicum en kletskoppen
Appel-rozentaart
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO