Vegan Moussaka van Quirky Cookie

Geschikt voor 6 personen

ELLE Eten Nr. 3 ligt nu in de winkel mét een heerlijk recept voor moussaka van kookboekenschrijver Tal Maes. Quirky Cookie dook de keuken in en kwam er met een plantaardige versie weer uit.

gerelateerd
Bloemkool met daslook en huisgemaakte piccalilly
Kaasfondue met Zwitserse kazen en brie
Zwitserse kaasfondue
Kruidige kaasfondue van Goudse kaas met pancetta en ui

Ingrediënten

3 middel grote aubergines, in plakken
1 grote ui, fijngesneden
4 teentjes knoflook, fijngehakt
3 grote tomaten, in blokjes gesneden
190 g droge bruine linzen, gekookt en uitgelekt
100 ml water
Kokosolie
1/2 theelepel droge tijm
2 laurierblaadjes
1 tl droge oregano
5 aardappelen, in plakken gesneden en gekookt
2 eetlepels tomatenpuree
Himalayazout
Zwarte peper
Uienvlokken
Knoflookpoeder

Voor de bechamelsaus
4 el kokosolie
6 el havermeel
600 ml havermelk
1 laurierblaadje
2 teentjes knoflook, geraspt
Himalayazout
Zwarte peper
Uienvlokken

BEREIDING
1. Verwarm de oven op 180 graden.

2. Kook de bruine linzen volgens de bereidingswijze op de verpakking.

3. Kook de aardappels tot ze beetgaar zijn.

4. Leg de plakken aubergine op de bakplaat en sprenkel er flink wat vloeibare kokosolie over. Bestrooi het met Himalayazout, peper en tijm. Bak de aubergines, ongeveer 25 minuten of tot ze zacht zijn, in de oven.

5. Voeg in een grote pan de uien en knoflook samen met een een beetje kokosolie tot de uien glazig zijn.

6. Voeg de tomatenpuree, water, laurierblaadjes, de tomaten, oregano, bruine linzen en kook het op middelhoog vuur voor ongeveer 10 tot 15 minuten. 

7. Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt the kokosolie in een pan, voeg de havermeel toe en bak hem al roerend 1 minuut. Voeg al kloppend met een garde de havermelk toe. Voeg de laurierblaadjes toe met een snufje Himalaya zout, zwarte peper en knoflook. Zet het vuur laag en laat het 5-10 minuten zachtjes koken tot de saus mooi dik en glad is. Roer regelmatig. Neem de pan van het vuur en verwijder het laurierblaadje.

8. Meng 5 eetlepels van de bechamelsaus door de tomatensaus. Verdeel de helft van de plakken aubergine en aardappel over de bodem van een de ovenschaal. Schep de tomatensaus erop. Verdeel de rest van de aubergine en aardappel erover en schep hierop de bechamelsaus, strijk de bovenkant glad.

9. Zet de moussaka ca 40-45 minuten in de oven of tot de bovenkant mooi goudbruin is.

10. Laat voor het opscheppen 10-15 minuten staan. Eet smakelijk!

gerelateerd
Bloemkool met daslook en huisgemaakte piccalilly
Kaasfondue met Zwitserse kazen en brie
Zwitserse kaasfondue
Kruidige kaasfondue van Goudse kaas met pancetta en ui
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO