Surinaamse moksi tjauw min

Geschikt voor 4 personen

Een lekker noedel/miegerecht.

gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije

Ingrediënten

3 magere speklapjes
150 g verse, ongepelde gamba's
6 sjalotjes, fijngehakt
scheut zonnebloemolie
½ el sesamolie
1 gele of oranje madama jeanette
4-6 el rijstwijn
250 g fasjong (Chinese worstjes, uit blik), in schuine reepjes
500 superdunne (Chinese) mie
2-3 struikjes paksoi

Voor de marinade:
4 knoflookteentjes, zeer fijn gevijzeld
2 cm verse gemberwortel, geraspt
4 el Chinese rijstwijn (mirin)
4 el zoute Chinese sojasaus
2 el oestersaus of oosterse vissaus
1 afgestreken el vloeibare honing 

BEREIDING
Maak de marinade, voeg 1 el fijngehakte sjalotjes toe, leg de speklapjes en garnalen erin, dek af en zet 1 dag (of 1 nacht) koud. Laat het vlees uitlekken, dep droog en bak de lapjes in een grote braadpan om en om in hete zonnebloemolie goudbruin. Voeg de rest van de sjalotjes toe, fruit ze op middelhoog vuur 3-5 min mee. Voeg sesamolie, pepertje en 4-6 el water of rijstwijn toe en laat het vlees 30 min op zeer laag vuur staan.

Haal uit de pan, laat afkoelen en snij in schuine reepjes. Roerbak de fasjong 3 min in het braadvocht. Voeg het vlees weer toe en stoof het gerecht op zacht vuur door. Bereid intussen de mie, laat goed uitlekken. Voeg garnalen en grofgehakte paksoi toe aan het vlees, bak 3 min omscheppend mee tot de garnalen helemaal roze zijn.

Leg op elk bord een nestje mie en verdeel er het garnalen-vleesmengsel over – laat iedereen van z’n eigen bord de pepers eruit halen en garnalen pellen.

gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO