Spaanse Samfaina

Geschikt voor 4 personen

‘Samfaina’ toont sterke gelijkenissen met de Provençaalse ratatouille. In de Catalaanse versie gaat meestal geen courgette en worden de groenten heel klein gesneden. Deze versie is gebaseerd op een recept van Claudia Roden uit Food of Spain, een fantastisch kookboek over de Spaanse keuken.

gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije

Ingrediënten

6 el olijfolie
1 grote rode ui, in halve ringen
1 rode paprika, in stukjes van 1 1/2 cm
1 groene paprika, in stukjes van 1 1/2cm
4 tenen knoflook, fijngesneden
1 aubergine, in blokjes van 1 1/2cm
2 tomaat, ontveld en fijngehakt

BEREIDING
Verhit in een grote koekenpan op laag vuur de olijfolie. Bak de ui in ongeveer 7 min zacht. Voeg de paprika toe en verhit ongeveer 7 min totdat ook deze zacht is. Voeg de knoflook toe en bak 2 min mee. Voeg de aubergine toe en doe een deksel op de pan. Verhit 20 min zachtjes, terwijl je af en toe roert, totdat de groenten aan alle kanten licht gebruind zijn. Haal het deksel van de pan en voeg de tomaat en wat zout toe.

Laat op halfhoog vuur in nog 10-15 min gaar worden. De groenten zijn dan zo zacht dat ze hun vorm bijna kwijt zijn en het vocht is verdampt. Serveer met brood met een knapperige korst.

Fotografie Carlfried Verwaayen - Styling Evelien Reich - Receptbewerking en foodstyling Lieke Sniekers
gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO