Romescosaus

Geschikt voor 6 personen

Salsa romesco is een bekende Catalaanse saus. Heerlijk bij vis maar ook als dip bij een stukje brood.

gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije

Ingrediënten

4 rijpe tomaten
2 rode paprika’s
4 tenen knoflook
60 g geschaafde amandelen
½ tl cayennepeper
1 tl paprikapoeder
30 ml wittewijnazijn
zeezout

Extra: aluminiumfolie, keukenmachine

BEREIDING
Verwarm de oven voor op 120°C. Snij de tomaten doormidden, leg ze met de open kant naar boven op een bakplaat en bestrooi ze heel licht met zeezout. Laat de tomaten 2 uur drogen in de oven en daarna afkoelen. Verhoog de oventemperatuur naar 180°C. Snij de paprika’s doormidden, verwijder de zaadlijsten. Leg de helften met de bolle kant naar boven op een bakplaat.

Verpak de tenen knoflook in een dubbel vel aluminiumfolie en leg het pakketje ook op de bakplaat. Pof de paprika’s en knoflook 45 min in de oven. Laat ze iets afkoelen en trek dan met een scherp mesje het vel van de paprika’s. Pel ook de knoflook.

Rooster het amandelschaafsel kort in een koekenpan met antiaanbaklaag; schud de amandelen direct uit de pan als ze beginnen te kleuren. Pureer de tomaten met de nog warme paprika’s en knoflook in een keukenmachine met de cayennepeper, het paprikapoeder, de azijn en het amandelschaafsel. Breng op smaak met zout en peper en verdun de saus indien nodig met wat water of extra olijfolie.

fotografie CARLFRIED VERWAAYEN styling MARJOLEIN VONK foodstyling YVETTE VAN BOVEN receptuur JULIUS JASPERS

gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO