Quiche van nieuwe aardappels met lente-ui

Geschikt voor 4 personen

 

gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije

Ingrediënten

250 g bloem
150 g koude boter, in blokjes
1 tl poedersuiker
1 eidooier

voor de vulling
250 g nieuwe aardappeltjes
2 bosjes lente-ui
5 eieren
100 ml melk
200 ml slagroom
250 g geraspte boerenkaas

extra: vershoudfolie, lage taartvorm 22-24 cm ø, bakpapier, blindbakvulling

BEREIDING
Zeef 225 g bloem met een mespunt zout boven een kom. Wrijf met de vingertoppen de boter door de bloem, tot een kruimelig deeg ontstaat.  Voeg de poedersuiker, dooier en 3 el koud water toe. Kneed de kruimels snel tot een stevig deeg. Wikkel de deegbal in vershoudfolie en laat 30 min rusten in de koelkast.  Schil of schrap intussen de aardappels en kook ze gaar. Snij ze doormidden, of in vieren als ze erg groot zijn.

Snij de lente-ui in ringetjes. Verwarm de oven tot 200°C. Bestuif het werkvlak en een deegroller met de resterende bloem. Rol het deeg uit tot een grote lap. Bekleed de taartvorm met bakpapier en dan met het deeg. Leg er een vel bakpapier op en verdeel de blindbakvulling erover.  Zet de deegbodem in de oven en bak hem zo 20 min voor. Verwijder het bakpapier met de steunvulling en bak nog 5-10 min tot het deeg bleek is met een zanderige textuur. 

Klop intussen de eieren los met de melk. Meng goed met de room, wat vers gemalen peper en zout. Haal de quichevorm uit de oven en verlaag de temperatuur naar 160°C. Verdeel de aardappels, lente-ui en kaas over de deegbodem. Schenk er het eimengsel op.  Schuif de vorm terug in de oven en bak de quiche in 40-45 min gaar. Laat op een rooster afkoelen. Serveer op kamertemperatuur, met een salade.

Het geheim van de perfecte quichebodem >

Fotografie: Imsyndo/Myles New - Bewerking receptuur: Ingrid van Koppenhagen
gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO