Quiche met paddestoelen en truffelolie

Geschikt voor 10 personen

Speltmeel geeft de deegkorst een lekkere nootachtige smaak, wat goed bij de paddestoelen past. Geen fan van truffelolie? Laat de  olie achterwege en serveer ’m apart.

gerelateerd
Olijfoliecake met bitterkoekjeskruim, amaretto en citroenmascarpone
Hartige taart van babybiet en vijgen
Luchtige mascarponemousse met aardbei, basilicum en kletskoppen
Appel-rozentaart

Ingrediënten

115 g speltmeel
115 g bloem
115 g koude boter, in blokjes
1 klein ei

Voor de vulling
200 g shiitake
200 g kastanjechampignons
2 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
klein handje bladpeterselie, grof gehakt
3 eieren
150 ml slagroom
100 g gruyère, geraspt
1 el truffelolie, plus extra

Extra: keukenmachine, plasticfolie, bakpapier, blindbakbonen, ingevette quichevorm (26 cm )

BEREIDING
Maal in een keukenmachine het speltmeel, de bloem, de boter en ½1 tl zout tot het op fijn broodkruim lijkt. Voeg het ei en 1 el ijskoud water toe en laat de machine nog kort draaien tot het deeg samenhangend is. Vorm er een dikke worst van en laat het verpakt in plasticfolie minimaal 30 min in de ijskast rusten. Verwarm de oven voor op 200°C.

Snij het deeg in dunne plakjes van 2-3 mm dik en bekleed er de vorm mee; druk en duw met je vingers en handpalmen de plakjes goed tegen elkaar aan, zodat de bodem en zijkanten zijn bedekt. Leg een stuk bakpapier op de deegbodem en strooi er blindbakbonen op (zie tip). Bak de deegbodem 15 min in de oven voor. Neem uit de oven en verwijder de bonen en bakpapier.

Maak intussen de vulling. Veeg de shiitake en champignons schoon met een stuk keukenpapier en snij grote exemplaren door de helft of in vieren. Verhit de olie in een ruime koekenpan en fruit de ui en knoflook 2-3 min. Voeg de shiitake en champignons toe en bak ze 4-5 min al omscheppend op matig tot hoog vuur mee tot ze vocht beginnen te verliezen en bruin zijn. Voeg op het laatst de peterselie toe. Bestrooi met zout en peper.

Verdeel het paddestoelenmengsel over de quichebodem. Klop in een kom de eieren los met de slagroom, kaas en truffelolie. Voeg wat zout en peper toe. Schenk het mengsel over de paddestoelen in de vorm. Bak de quiche in het midden van de oven in ca 35 min goudbruin en gaar. Laat voor het aansnijden minimaal 10 min staan. Garneer met blaadjes peterselie en serveer met extra truffelolie.

Fotografie: Charlona Teerlink- receptuur: Tal Maes - styling: Mae Engelgeer - foodstyling: Lieke Sniekers - assistent foodstyling: Roos Kuipers - assistent styling: Eline van Wijngaarden
gerelateerd
Olijfoliecake met bitterkoekjeskruim, amaretto en citroenmascarpone
Hartige taart van babybiet en vijgen
Luchtige mascarponemousse met aardbei, basilicum en kletskoppen
Appel-rozentaart
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO