Pie met pompoen en paddestoelen

Geschikt voor 6 personen
gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije

Ingrediënten

1 kleine pompoen (ca 1400 g)
2 el olijfolie
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
3 stengels bleekselderij, in plakjes
2 rode paprika’s, zaadjes verwijderd en in repen
1 blikje tomatenpuree (70 g)
2 tl pikant paprikapoeder
1 takje rozemarijn, naaldjes fijngehakt
150 ml groentebouillon
150 ml rode wijn
500 g gemengde paddestoelen (bijv shiitake, oesterzwammen en kastanjechampignons), in grove stukken en schoongeveegd
20 zwarte olijven (bijv kalamata), ontpit
125 ml crème fraîche
peper en zout uit de molen
8 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries), ontdooid
1 eidooier, losgeklopt
bloem om te bestuiven

BEREIDING
Snij de pompoen in stukken, verwijder de schil en zaden en snij het vruchtvlees in blokjes van ca 2½ cm. Verhit de olie in een ruime pan en fruit de ui en knoflook 2 min. Voeg de bleekselderij en paprika toe en bak ze 2 min mee. Voeg de pompoen, tomatenpuree, paprikapoeder en rozemarijn toe en schenk de bouillon en rode wijn erbij. Laat de groenten op matig vuur 20 min stoven; schep zo nu en dan om.

Voeg de paddenstoelen en olijven toe en laat alles met deksel schuin op de pan nog 10-15 min stoven tot de pompoen gaar is. Meng de crème fraîche erdoor en breng op smaak met peper en zout. Verwarm de oven op 200°C. Schep de gestoofde groenten met saus in een grote, passende ovenschaal (de vulling moet tot aan de rand komen).

Leg 5 plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap die iets groter is dan de ovenschaal. Bestrijk de randen van de schaal met wat eigeel en plak de lap deeg erop. Snij overhangende stukken deeg weg. Maak met de overige plakjes bladerdeeg versiering en plak ze met wat eigeel op het deegdeksel. Bestrijk het hele deksel met eigeel.

Bak de pie 15-20 min in de oven tot het deksel goudbruin en gaar is. Serveer met de knolselderijpuree en salade.
 
VOORBEREIDEN
Het pompoenmengsel kun je voorbereiden en tot kamertemperatuur laten afkoelen. Het deeg rol je van tevoren uit en leg je tussen lagen plasticfolie in de koelkast. Ook de deegversiering kun je op deze manier voorbereiden. Voor je de soep opdient, of zodra de soep op is, maak je het deksel op de pie en schuif je hem in de oven.

Fotografie Carlfried Verwaayen - Styling Marjolein Vonk - Food styling Claartje Lindhout - Recepten Tal Maes 
gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO