Tony’s Chocolonely paasbananenbrood met gezoutenkaramelsaus

Geschikt voor 12 personen

Op je paasbest voor je dag komen? Met deze showstopper gaat dat zeker lukken. De Tony’s Chocolonely paaseitjes, gezoutenkaramelsaus en de viooltjes maken dit bananenbrood helemaal klaar voor Pasen. 

gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije

Ingrediënten

Voor het bananenbrood:
175 g bloem
2 tl bakpoeder
½ tl baking soda
½ tl zout
125 g roomboter, gesmolten
150 g suiker
2 grote eieren of 3 kleine eieren
4 kleine, heel rijpe bananen, geprakt
60 g walnoten, gehakt
1 doosje (162 g) Tony’s Chocolonely paaseitjes, in stukjes gehakt
1 tl vanille-extract

Voor de gezoutenkaramelsaus:
10 ml water
200 g suiker
25 g boter (kamertemperatuur)
125 g slagroom (kamertemperatuur)
1 tl zout

Voor de topping:
1 doosje (162 g) Tony’s Chocolonely paaseitjes
Viooltjes als versiering

BEREIDING
Bananenbrood:
Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet de cakevorm (23x13x7 cm) in of bekleed met bakpapier.
Meng met behulp van een houten lepel de bloem, bakpoeder, baking soda en het zout door elkaar in een kom.
Smelt de boter en klop met een mixer in een grote kom de gesmolten boter en de suiker door elkaar. Zorg dat de boter een beetje is afgekoeld voor je begint met kloppen. Klop er één voor één de eieren door, tot deze goed zijn opgenomen. Klop er vervolgens kort de geprakte bananen doorheen.

Roer met een houten lepel de walnoten, de paaseitjes en het vanille-extract door het bananenmengsel.
Roer ook het bloemmengsel in drie delen door het bananenmengsel. Roer steeds goed door voor je de volgende portie bloem erbij doet.

Doe het beslag in de cakevorm en zet hem 60 minuten in het midden van de oven. Test met een satéprikker of de cake gaar is. Zo ja, dan komt de prikker er schoon uit. Nog niet helemaal gaar? Zet het bananenbrood een paar minuten extra in de oven. Laat het bananenbrood in de vorm op een rooster afkoelen.

Het bananenbrood is geïnspireerd op het recept van Nigella Lawson, uit het boek 'Hoe word ik een goddelijke huisvrouw'. 

Gezoutenkaramelsaus:
Gebruik voor het maken van de gezoutenkaramelsaus een hoge steelpan met dikke bodem. Spoel de steelpan kort om, zodat de pan een beetje vochtig is. Laat de suiker en het water in de pan smelten tot een karamel. Haal de pan van het vuur en roer de roomboter erdoor. Blus af met de slagroom. Schrik niet: de karamel kan omhoog bubbelen. Voeg op het laatste moment het zout toe. Naarmate de karamelsaus afkoelt, dikt hij nog in.

Tip! Hier vind je een how-to-video met alle instructies voor de perfecte karamelsaus >

Tijd voor de finishing touch! Giet de gezouten karamelsaus over het bananenbrood en versier met de Tony’s Chocolonely paaseitjes en de viooltjes. Kom maar op met die paasbrunch!
Recept: Stephanie Jonker

 

gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO