Nasi goreng met makreel

Geschikt voor 4 personen

Uit het kookboek Van Kust tot Kust van Rick Stein

gerelateerd
Pittige knoflookramen
Pancake soufflé met rood fruit
Fajita's
Crêpes met honing-citroensaus

Ingrediënten

225 g langkorrelige rijst
2 makrelen van 175-225 g, schoongemaakt
2 grote eieren
zonnebloemolie
6 grote sjalotten, in dunne ringen
175 g gepelde, gekookte Noorse garnalen
1 el lichte sojasaus
stukje komkommer van 5 cm, in de lengte in vieren en in plakjes gesneden
4 lente-uitjes, fijngehakt
zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor de nasigorengpasta
3 el arachideolie
4 grote tenen knoflook, grof gehakt
2 grote sjalotten, grof gehakt
15 g geroosterde gezouten pinda’s
6 rode pepers, grof gehakt
1 el tomatenpuree
½ tl trassi (gedroogde garnalenpasta)
1 el ketjap manis (zoete sojasaus)

BEREIDING
Maak eerst de nasigorengpasta: meng alle ingrediënten in een keukenmachine tot een gladde pasta. Kook de rijst in kokend water met zout in 15 min beetgaar. Giet af, spoel goed schoon, spreid uit op een blad en laat afkoelen.Verhit de grill op de hoogste stand. Bestrooi de makrelen aan beide kanten met zout en peper. Bestrijk een bakplaat of rooster dun met olie, leg de makrelen erop en grill ze 4 min aan beide kanten. Laat afkoelen en verdeel het vlees dan in grote stukken; gooi de graten weg.

Klop de eieren los met zout en peper. Verhit wat olie in een koekenpan en maak 3 omeletten die zo dun mogelijk zijn. Bak ze tot het ei bovenop iets is gestold, keer ze om en bak ook de andere kant een paar sec. Rol de omeletten op en laat afkoelen. Snij daarna in smalle reepjes. Giet een laagje van 1 cm zonnebloemolie in een koekenpan. Voeg de sjalotten toe en bak ze op halfhoog vuur krokant en goudbruin. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Schep 2 el van de olie waarin de sjalotten zijn gebakken in een grote wok en verhit tot er damp af komt. Voeg 2 el van de nasigorengpasta toe en roerbak 2 min. 

Voeg de gekookte rijst toe en roerbak op hoog vuur nog eens 2 min tot de rijst door en door warm is. Voeg de garnalen, reepjes,omelet, gebakken sjalotten en stukjes makreel toe en roerbak nog 1 min. Voeg de sojasaus, komkommer en bijna alle lente-uitjes toe, hussel alles goed door elkaar en schep in een grote voorverwarmde schaal. Strooi er de resterende lente-uitjes over en serveer direct.

 

gerelateerd
Pittige knoflookramen
Pancake soufflé met rood fruit
Fajita's
Crêpes met honing-citroensaus
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO