Klassieke jus met port en cranberrysap

Geschikt voor 4 personen
gerelateerd
Olijfoliecake met bitterkoekjeskruim, amaretto en citroenmascarpone
Hartige taart van babybiet en vijgen
Luchtige mascarponemousse met aardbei, basilicum en kletskoppen
Appel-rozentaart

Ingrediënten

3 el olie
750 g gemengde groenten (bleekselderij, ui, wortel en prei), in stukjes
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 el bloem
125 ml ongezoet cranberrysap
125 ml rode port
600 ml gevogeltebouillon (of bouillon van kalkoen)
versgemalen zout en peper

BEREIDING
Verhit de olie in een grote stevige pan en roer de groenten er op vrij hoog vuur door. Schep ze steeds om en laat ca 30 min bakken tot ze mooi donkerbruin zijn, maar let op dat ze niet verbranden. Voeg de knoflook toe en na 1 min de bloem. Roer alles goed door. Doe al roerend cranberrysap en port erbij en daarna de bouillon. Breng aan de kook en laat 10 min onafgedekt koken. Zeef de bouillon, druk zoveel mogelijk vocht uit de groenten en proef of er zout en peper bij moet. Reduceer naar wens en voeg zo mogelijk wat braadsappen van vlees toe. Serveer bij gebraden gevogelte, ham uit de oven of savooienkoolstamppot.

gerelateerd
Olijfoliecake met bitterkoekjeskruim, amaretto en citroenmascarpone
Hartige taart van babybiet en vijgen
Luchtige mascarponemousse met aardbei, basilicum en kletskoppen
Appel-rozentaart
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO