Jamaicaanse hete kip met gegrilde ananas en bonenrijst

Geschikt voor 12 personen

De marinade is geïnspireerd op de klassieke Jamaicaanse marinade die wordt gebruikt voor Jerk Pork. Je kunt de kip en ananas voor dit gerecht zowel op de barbecue als in de oven bereiden.

gerelateerd
Bloemkool met daslook en huisgemaakte piccalilly
Kaasfondue met Zwitserse kazen en brie
Zwitserse kaasfondue
Kruidige kaasfondue van Goudse kaas met pancetta en ui

Ingrediënten

20-24 kippendijen met bot en drumsticks
1 middelgrote ananas, schoongemaakt en in plakken
1-2 el bruine suiker
Voor de marinade:
1-2 chilipepers (madame Jeanette of scotch bonnet)
4 tenen knoflook
1 ui, grof gehakt
2 cm verse gemberwortel, geschild en fijn geraspt
1 tl piment, gemalen
1 tl nootmuskaat
1 tl kaneel
4 el ciderazijn
1 grote sinaasappel, het sap
4 el bruine bastardsuiker
2 el verse tijm, fijngehakt
4 el sojasaus
3 el zonnebloemolie
 
Voor de bonenrijst
800 g basmatirijst
2 blikken (à 400 g) kokosmelk
2 tl piment, gemalen
6-8 lente-uitjes, in dunne ringen
2 blikken (à 400 g) kidneybonen

Extra: barbecue (of oven en grillpan)

Pureer de ingrediënten voor de marinade in een keukenmachine. Voeg zout en peper toe. Snij de stukken kip elk op 2­3 plekken met een scherp mes in, leg ze in een grote schaal en meng de marinade erdoor. Laat afgedekt minimaal 2 uur, maar liever een nacht, marineren.
Maak de bonenrijst. Breng in een ruime, wijde pan de rijst, kokosmelk, piment en de helft van de uitjes zachtjes aan de kook. Zet het vuur laag en laat met een deksel op de pan 20­25 min zachtjes koken tot de rijst net gaar is. Meng er de bonen door, voeg wat zout en peper toe en houd warm.
Steek de barbecue aan. Neem de stukken kip uit de marinade en gril ze indirect (schuif de hete kolen naar de zijkanten van de barbecue en leg de stukken kip boven een lekbak op een rooster). Gril ze in 25­30 min gaar, keer ze regelmatig.
Bestrijk de plakken ananas met wat olie en strooi er wat bruine suiker over. Bak ze in ca 5 min goudbruin. Serveer de kip met de bonenrijst en ananas. Strooi er de rest van de bosuitjes over.
 
In de oven
Je kunt de kip ook in de oven bereiden. Leg de kipdelen op een bakplaat en bak ze in een oven op 200°C in ca 40 min gaar en goud­bruin; keer ze af en toe. Gril de plakken ananas in een grillpan goudbruin.
 
Lees ook:
Gek eetwaar: percebes >
Pizza bianco met artisjokharten >
6x cocktails met gin >
 

receptbewerking: Tal Maes fotografie David Munns / Imsyndo
gerelateerd
Bloemkool met daslook en huisgemaakte piccalilly
Kaasfondue met Zwitserse kazen en brie
Zwitserse kaasfondue
Kruidige kaasfondue van Goudse kaas met pancetta en ui
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO