Iraans stoofpotje met gele spliterwten

Geschikt voor 0 personen

Dit stoofgerecht serveren ze bij restaurant Divin by Sepi met saffraanrijst, een frisse shirazisalade en tzatziki, naar recept van de Iraanse Sepideh Sedaghatnia. 

gerelateerd
Amerikaanse slag: pumpkin pie
Gouden pepernoten met licor 43 en witte chocolade
Geroosterde radicchio van Nigella Lawson
Spruitjes met ingelegde citroen en granaatappel van Nigella Lawson

Ingrediënten

200 gram gele spliterwten
3 el neutrale olie
1 grote ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
400 gram stoofvlees in kleine stukjes
4 limu omani (gedroogde, Iraanse limoenen, verkrijgbaar via Iraanse winkels en online)
1 flinke tl kaneel
1 el kerriepoeder
2 el tomatenpuree (of 2 geraspte rijpe tomaten)
500 ml water of runderbouillon
enkele draadjes saffraan
neutrale olie, om te frituren
3 middelgrote aardappels, geschild en in lucifers gesneden frietjes

Extra:
vijzel
keukenpapier
eventueel frituurpan

BEREIDING

1. Laat de spliterwten enkele uren of een nacht in koud water weken.

2. Verwarm de olie in een ruime pan en fruit de ui en knoflook enkele minuten. Voeg het vlees toe en bak het al omscheppend enkele minuten mee. Prik met de punt van een mes enkele gaatjes in de limoenen. Leg ze bij het vlees in de pan. Voeg kaneel, kerrie, wat zout en peper toe. Voeg de tomatenpuree (of geraspte tomaten) toe en bak even mee. Schenk er dan het water of de bouillon bij en laat op laag vuur 1 uur en 30 minuten of tot het vlees gaar is sudderen; voeg tussentijds zo nodig nog extra water of bouillon toe.

3. Breng intussen een pan met water aan de kook en voeg de spliterwten toe. Kook de erwten in tien 10-15 minuten gaar en schep het schuim er tijdens het koken vanaf. Giet de spliterwten af en voeg ze vlak voordat het vlees gaar is toe aan het stoofpotje. Wrijf in een vijzel de saffraan fijn en voeg dit ook toe aan het vlees. Plet aan het einde van de kooktijd de limoenen met een lepel tegen de rand van de pan, zodat het vocht vrijkomt, en verwijder de limoenen.

4. Leg de frietjes in een vergiet en spoel af met koud water. Dep de frietjes goed droog met keukenpapier. Verhit vlak voor het serveren een flinke laag olie in een ruime pan (of gebruik een friteuse) en bak hierin de frietjes krokant en goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met zout. Leg ze op het stoofpotje en serveer met rijst en bijvoorbeeld tzatziki en een salade.

Meer van deze gerechten vind je in het kookboek van Sepideh: 69 Food & Wine Affairs en Stadskookboek Antwerpen. Stadskookboek Antwerpen is nu verkrijgbaar in de boekhandel en via onderstaande link voor € 24,95.

 

 

gerelateerd
Amerikaanse slag: pumpkin pie
Gouden pepernoten met licor 43 en witte chocolade
Geroosterde radicchio van Nigella Lawson
Spruitjes met ingelegde citroen en granaatappel van Nigella Lawson
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO