Indiase knoflookkrab met paratha (plat brood)

Geschikt voor 4 personen
gerelateerd
Appel-rozentaart
Bibimbap met spicy gochujang-dressing
Salade van gegrilde spruiten en witlof met gember-misodressing
Paté de foie de porc

Ingrediënten

1 flinke krab (750 g-1kg)
190 g boter, gesmolten
olie
4 tenen knoflook, geperst
1 el zwarte peper, grof gemalen
3 el knoflookbieslook (of lente-ui), fijngesneden
Voor de paratha
600 g bloem
1 ei losgeklopt
1 el lichte bastardsuiker
4 el knoflookbieslook, fijngesneden
3 el gesmolten boter of ghee
1 el gecondenseerde melk (uit blik)
125 ml ghee of olie om te frituren

BEREIDING
Zeef de bloem voor de paratha boven een grote kom. Voeg het ei, wat zout, de suiker, de knoflookbieslook en de ge­smolten boter toe. Schenk er ook 250 ml water en evt de gecondenseerde melk bij. Kneed alles tot een soepel deeg. Rol het tot een bal, dek het af met een voch­tige theedoek en laat het deeg 30 min tot 1 uur rusten. 
Verdeel het deeg in 12 balletjes. Kwast ze in met wat ghee of olie, dek opnieuw af met de theedoek en laat opnieuw minstens 30 min rusten. Haal intussen het krabvlees los zoals hier is beschreven. Druk de deegballen plat en rek elk stuk deeg uit tot een zo groot mogelijke cirkel.
Vouw de randen weer terug, tot een cirkel van 15 cm doorsnede. Druk het deeg iets platter. Bak elke paratha in wat ghee in een pan tot de buitenkant kro­kant is, maar het brood binnenin nog heel zacht is. Verhit de gesmolten boter met 1 el olie in een pan. Fruit de knoflook 2 min op laag vuur.
Voeg het bruine krabvlees toe en bak nog 1 min. Doe het witte krabvlees erbij met de peper, bak nog 2 min. Schep er de knoflookbieslook door en neem de pan van het vuur. Proef of er nog zout en peper bij moet en serveer met de warme paratha.

Tip! Verse krab koop je (levend!) bij de visboer. Vraag om een mannetje, die bevatten meer vlees. Gebruik anders liever diepgevroren krab dan krab uit blik of surimisticks (imitatiekrab).

gerelateerd
Appel-rozentaart
Bibimbap met spicy gochujang-dressing
Salade van gegrilde spruiten en witlof met gember-misodressing
Paté de foie de porc
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO