Hoi! Chocoladetaart met zoute karamel

Geschikt voor 10 personen

Deze taart komt altijd gelegen.

gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije

Ingrediënten

pure chocolade 500 g, fijngehakt
mascarpone 125 ml
slagroom 350 ml
fijne kristalsuiker 250 g
gezouten boter 100 g
Maldon-zout
schenkstroop 1 el
Voor het deeg
bloem 250 g
poedersuiker 125 g
koude boter 125 g, in blokjes
ei 1
eidooier 1
Extra: keukenmachine, huishoudfolie, bakpapier, lage taartvorm, met doorsnede 22-23 cm, bakbonen

BEREIDING
Meng voor het deeg bloem, poedersuiker en boter in de keukenmachine totdat er kruimels ontstaan. Voeg ei en eidooier toe en meng totdat het deeg aan elkaar plakt. Voeg eventueel wat ijskoud water toe. Verpak in folie en laat minimaal 15 min rusten in de koelkast. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit tot een cirkel met een doorsnede van ca 27 cm. Bekleed de  taartvorm met het deeg, zodat een klein beetje deeg boven de rand uitsteekt. Laat 30 min rusten in de koelkast.

O-jee, we snijden onze taart al tijden verkeerd >

Verwarm de oven tot 180°C. Bedek het deeg met bakpapier en vul de vorm met bakbonen. Bak totdat de bodem de kleur van biscuitjes heeft. Verwijder het bakpapier en bak nog 5-7 min.
Meng de mascarpone zorgvuldig met 250 ml van de slagroom. Smelt 300 g van de chocolade met 300 ml van het mascarponemengsel en giet op de taartbodem. Zet in de koelkast totdat de laag
chocoladelaag hard is.

Welke taart past het best bij jouw sterrenbeeld > 

Smelt de suiker met 5 el water, voeg de boter toe en laat 15-20 min zachtjes koken, totdat er een toffeekleur ontstaat. Meng er de rest van de slagroom door. Laat afkoelen totdat het mengsel dik maar nog vloeibaar is en bestrooi met een grote mespunt Maldon-zout. Verdeel over de taart en zet weer in de koelkast totdat hij is opgesteven. Smelt de rest van de chocolade met het overgebleven mascarponemengsel en de stroop en giet over de karamellaag. Laat afkoelen en opstijven. Snij aan met een warm mes.

11x taart in Amsterdam >

gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO