Groentebouillon met gelei van lente-ui

Geschikt voor 4 personen
gerelateerd
Olijfoliecake met bitterkoekjeskruim, amaretto en citroenmascarpone
Hartige taart van babybiet en vijgen
Luchtige mascarponemousse met aardbei, basilicum en kletskoppen
Appel-rozentaart

Ingrediënten

Voor de groentebouillon
3 grote uien
2 stuks prei
¼ knolselderij of ½ struik bleekselderij
2 winterpenen
olijfolie
3 tenen knoflook, geplet
1 grote bos bladpeterselie
zout

Voor de geleiblokjes
1½ g agar-agar
250 ml koude groentebouillon
1 bos lente-ui, in fijne ringetjes
1 teen knoflook, fijngehakt
1 el fijngesneden kervel
1 el fijngesneden dille
1 el fijngehakte peterselie
1 el fijngesneden bieslook

Extra: siliconen ijsblokjesvorm

BEREIDING
Maak de groenten schoon en snij ze in grove stukken. Verhit wat olijfolie in een grote pan en bak hierin op middelhoog vuur alle groenten lichtbruin. Bak de knoflook nog 1 min mee. Schenk 1½ liter water in de pan, voeg de bos peterselie toe en breng aan de kook. Draai het vuur dan laag en laat de bouillon 1 uur zachtjes trekken, evt op een vlamverdeler. Zeef de bouillon en breng op smaak met zout.

Roer intussen in een pannetje de agar-agar door de koude bouillon. Breng aan de kook en blijf roeren tot het bindmiddel is opgelost. Fruit in een andere pan de lente-uitjes met de knoflook zachtjes in een scheutje olijfolie. Voeg de gehakte kruiden en zout naar smaak toe. Verdeel het mengsel over 12 holtes van de ijsblokjesvorm: vul ze helemaal. Schenk de warme bouillongelei op de kruiden, tot de rand.

Laat de gelei 30 min opstijven in de koelkast. Leg in diepe borden steeds 3 geleiblokjes en schenk de bouillon erop. De gelei zal smelten en de uitjes en kruiden in de soep ‘loslaten’.

gerelateerd
Olijfoliecake met bitterkoekjeskruim, amaretto en citroenmascarpone
Hartige taart van babybiet en vijgen
Luchtige mascarponemousse met aardbei, basilicum en kletskoppen
Appel-rozentaart
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO