Gevulde bloemkool

Geschikt voor 2 personen

Oud en beproefd, dat kun je van deze ‘bloemkool uit 1896’ wel zeggen. En doodeenvoudig te maken. De bloemkool wordt in zijn geheel geblancheerd, en de openingen worden gedicht met kalfsgehakt en peterselie (voor de Britten hét kruid bij hun ‘cauli’). Een maaltijd op zich, maar wat gekookte en gehalveerde Jersey Royals (aardappels) mogen er beslist bij. Afhankelijk van de bloemkoolmaat is er (iets) meer of minder vulling nodig.

gerelateerd
Appel-rozentaart
Bibimbap met spicy gochujang-dressing
Salade van gegrilde spruiten en witlof met gember-misodressing
Paté de foie de porc

Ingrediënten

1 harde, middelgrote bloemkool, groen verwijderd
8-10 brede repen ontbijtspek
150-200 g kalfsgehakt
4 el fijngehakte peterselie
3 lente-uitjes, zeer fijngehakt
4-6 champignons, fijngehakt
2 kleine, losgeklopte eieren
versgemalen zout en peper naar smaak
175-225 ml groente- of kalfsvleesbouillon

BEREIDING: Snij de witte binnenstronk van de bloemkool zo goed mogelijk weg, maar zorg dat de hij heel blijft. Blancheer de kool 5 min in een grote pan lichtgezouten water, stort hem direct in ijskoud water en laat uitlekken. Bekleed een stoofpan met het spek. Leg de bloemkool erop, met de kop naar beneden.

Meng voor de vulling gehakt, lente-ui, champignons, ei, zout en peper en duw dit zo stevig mogelijk in de bloemkool. Begiet met de bouillon en stoof de bloemkool afgedekt tot hij beetgaar en de vulling gaar is. Leg hem voorzichtig, met de kop omhoog, op een schaal en giet de saus eroverheen. (Klop de saus evt luchtig op met wat boterklontjes)

gerelateerd
Appel-rozentaart
Bibimbap met spicy gochujang-dressing
Salade van gegrilde spruiten en witlof met gember-misodressing
Paté de foie de porc
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO