Geroosterde kip met salsa en verde

Geschikt voor 4 personen
gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije

Ingrediënten

1 kip van 1,5 kg, in 8 stukken
4 takjes tijm
1 citroen, in stukjes
8 kleine tenen knoflook
olijfolie

Voor de pilav
boter
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, in plakjes
3 repen citroenschil
2 takjes tijm
300 gram basmatirijst
500 ml kippenbouillon

Voor de salsa verde
2 tenen knoflook, grof gehakt
4 ansjovisfilets
1 klein bosje koriander, grof gehakt
1 klein bosje bladpeterselie, grof gehakt
1 tl mosterd
10 druppels tabasco
2 el rodewijnazijn
1/2 tl zeezoutsap van 1 citroen
100 ml olijfolie

Extra: braadslede of grote ovenschaal, ovenvaste braadpan

BEREIDING
Verwarm de oven tot 200°C. Leg de stukken kip in een braadslede met de tijm, citroen en ongepelde tenen knoflook. Druppel er wat olie over. Bak de kip in 45 min gaar, met een bruin en krokant vel. Maak intussen de pilav. Smelt een grote klont boter in een ovenvaste braadpan. Fruit ui en knoflook glazig. Voeg de citroenschil en tijm toe, roer de rijst erdoor en bak die 1 min mee.

Schenk de bouillon in de pan en roer alles goed door. Leg een deksel of natgemaakt vel bakpapier op de rijst zodat het vocht niet verdampt. Zet de pan nog 20-25 min bij de kip in de oven, of tot alle vocht is opgenomen. Doe alle ingrediënten voor de salsa verde, muv de olie, in een keukenmachine. Maal tot een pasta en verdun terwijl de machine draait geleidelijk met de olie tot sausdikte.

Laat de pilav uit de oven nog 3 min staan. Leg op elk bord 2 stukken kip en schep de rijst ernaast. Verdeel de salsa verde over de borden of zet de saus in een kom op tafel.    

PS: Karkas niet weggooien! Verzamel wat kale karkassen en afgesneden vleugeltjes in de diepvries om later bouillon van te trekken (2 kilo op 5 liter bouillon). 

Fotografie: Myles New - Bewerking receptuur: Ingrid van Koppenhagen
gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO