Geroosterde gele wortelsoep met harissaroom

Geschikt voor 4 personen

Uit het kookboek Soep bij Janneke thuis van Janneke Philippi.

gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije

Ingrediënten

1,5 kg gele wortel
1,5 tl gemalen komijn
2 tl gemalen koriander
5 el olijfolie
1 el grof zeezout
2 gesnipperde uien
3 tenen fijngehakte knoflook
2 l groentebouillon
1 el pompoenpitten
2-3 tl harissa
2 volle eetlepels crème fraîche
paar muntblaadjes, fijngesneden

Voor de muntbeignets
125 ml koud water
een paar takjes munt
1 ei, gesplitst
75 g bloem
1 tl kurkuma
snuf zout
olie om in te frituren

extra: bakplaat bekleed met bakpapier, staafmixer

BEREIDING
Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Snijd de wortels in stukken en halveer ze of snijd in kwarten, tot ze een dikte van 1 cm hebben. Spreid de wortel uit over de bakplaat. Meng de komijn en koriander door 3 eetlepels olijfolie. Besprenkel de wortel met de komijn-korianderolie en bestrooi met het zeezout. Rooster de wortel in de voorverwarmde oven in 20 minuten beetgaar.

Verhit in een soeppan de laatste 2 eetlepels olie. Fruit de ui en de knoflook 1 minuut. Schep om met de geroosterde wortel. Schenk de bouillon in de pan, breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken. Rooster intussen de pompoenpitten in een droge koekenpan en schud ze op een bord. Roer de harissa door de crème fraîche.

Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met zout en peper. Schep de soep in 4 kommen. Schep er een lepel harissaroom op en bestrooi met de pompoenpitten en wat munt.

Muntbeignets: Splits voor de muntbeignets 1 ei. Klop een glad beslag van 75 gram bloem, de eidooier, 1 theelepel kurkuma, 125 ml koud water en een flinke snuf zout. Klop het eiwit stijf en spatel het schuim luchtig door het beslag. Pluk van 1/2 bosje munt de blaadjes. Haal ze door het beslag en frituur ze in een flinke laag hete olie goudbruin en krokant. Bestrooi de muntbeignets met fleur de sel.

gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO