Geplette artisjokken met olijfolie en amandelen

Geschikt voor 4 personen
gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije

Ingrediënten

4 kleine artisjokken
1 citroen
olijfolie
bladpeterselie, grof gehakt
peper en zout uit de molen
handje gepelde amandelen

BEREIDING
Pel de artisjokken af tot de wat lichtere bladeren zichtbaar zijn. Snij de top van de artisjokken eraf. Verwijder met een lepel de harige binnenkant (hooi) van de bloem. Snij de stengel af tot ca 3 cm onder de bloem. Zet de artisjokken met de onderkant naar boven dicht tegen elkaar aan in een kookpan. Ze mogen klem zitten.

Giet er zo veel water bij dat ze helemaal onderstaan. Voeg zout en een halve citroen toe. Dek de pan af. Zet de pan op hoog vuur. Laat het water aan de kook komen en draai het vuur laag. Kook de artisjokken in ca 20 min gaar. Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen.

Leg een artisjok op een werkvlak en sla met de bodem van een pan een aantal keer flink op de artisjok. Laat, als alle artisjokken geplet zijn, een grill- of bakpan met een beetje olijfolie heet worden. Bak de artisjokken kort even op. Besprenkel ze met citroensap, olijfolie en bestrooi met peper, zout, peterselie en de amandelen. Eet het vruchtvlees van de blaadjes en vergeet de bodem niet.

TIP
Heb je heel kleine artisjokken kunnen krijgen, verwijder dan niet de binnenkant van de bloem met een lepel. Kook in ca 15 min gaar.

gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO