Gegrilde garnalen met koolsla

Geschikt voor 4 personen
gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije

Ingrediënten

150 ml olijfolie
120 ml chilisaus
3 el worcestershiresaus
1 tl zout
4 tenen knoflook, geperst
1 el zoete chilisaus of heldere honing
½ tl tabasco
900 g ongepelde rauwe garnalen

Voor de koolsla
325 g witte kool, ontdaan van de kern en kleingesneden
2 stengels bleekselderij, in dunne plakjes gesneden
1 groene paprika, in dunne reepjes gesneden
6 lente-uitjes, in dunne ringen gesneden
3 el fijngehakte dille
2 tl dijonmosterd
1 volle tl mierikswortelpuree
½ tl tabasco
1 el rode wijnazijn
2 el olijfolie extra vergine
2 el olijfoliemayonaise
een mespuntje cayennepeper
zeezout en versgemalen zwarte peper

BEREIDING

Meng de olijfolie, chilisaus, worcestershiresaus, knoflook, zoete chilisaus en tabasco en het zout door elkaar in een kom. Roer de garnalen erdoor, dek af en laat 2 uur marineren op kamertemperatuur of een nacht in de koelkast.

Laat de barbecue of grill op temperatuur komen. Maak intussen de koolsla: meng de kool, bleekselderij, groene paprika, lente-uitjes en dille door elkaar in een kom. Meng de rest van de ingrediënten door elkaar voor de dressing. Roer op het laatste moment door de groenten en schep in een grote schaal.

Wil je de garnalen barbecuen, rijg ze dan bij voorkeur eerst aan grote metalen pennen zodat je ze gemakkelijker kunt omdraaien. Gril ze 1½-2 min aan elke kant, waarbij je ze bedruipt met wat van de marinade. Leg ze op elkaar in een voorverwarmde schaal. Breng de resterende marinade aan de kook in een pannetje en schenk over de garnalen. Geef er de koolsla bij en royaal knapperig stokbrood.

Je kunt dit goed bereiden onder de grill of op de barbecue. Kies je voor de laatste, verwarm dan de overgebleven marinade in een pannetje aan de zijkant van het rooster zodat eventuele rauwe smaken die de gemarineerde garnalen hebben achtergelaten verdwijnen.

Uit: Van Kust tot Kust, Rick Stein, fotografie: James Murphy 

gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO