Gebakken tong met citroen-knoflookboter

Geschikt voor 2 personen

Vandaag in Today's special een lekker visje: gebakken tong met citroen-knoflookboter.

gerelateerd
Olijfoliecake met bitterkoekjeskruim, amaretto en citroenmascarpone
Hartige taart van babybiet en vijgen
Luchtige mascarponemousse met aardbei, basilicum en kletskoppen
Appel-rozentaart

Ingrediënten

4 el bloem
2 tongen à 200 g, schoongemaakt en het vel verwijderd
30 g boter
1 el gehakte peterselie

Voor de saus:
40 g boter
2 teentjes knoflook, gepeld en licht gekneusd
¼ tl zoet paprikapoeder
sap van 1 citroen

Deze saus smaakt ook erg lekker bij gegrilde kipfilet of biefstuk. Je kunt zelf bepalen hoeveel je maakt, maar ik probeer minstens 2 flinke el per persoon te maken. Vraag je visboer om de vissen voor je schoon te maken en te ontvellen (je kunt ook andere vis gebruiken als je wilt). Beslis van tevoren hoe je de vissen wilt serveren. Je kunt ze gefileerd serveren of in hun geheel bakken, met de saus eroverheen serveren en iedereen zelf zijn vis laten fileren. De vis komt gemakkelijk los van de graten, maar controleer toch nog even op kleine graatjes. Het is een indrukwekkend gezicht wanneer je de vis in zijn geheel serveert. Ik doe het meestal zo: aan tafel schuif ik de vis op een schoon, leeg bord, fileer hem snel en schuif hem weer op het bord met de saus. Bij dit gerecht moet je snel werken, dus zorg dat alles klaarstaat voor je begint.

Verhit voor de saus boter en knoflook in een kleine pan op matig vuur tot de boter bruist. Voeg de paprikapoeder en zout toe, en bak even zodat de smaken zich vermengen. Voeg, als de knoflook begint te kleuren het citroensap toe, en laat nog even pruttelen. Houd warm.

Strooi de bloem op een bord en paneer de vissen aan weerszijden licht. Verhit de boter in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en bak de vissen op matig tot hoog vuur mooi goudbruin. Bestrooi ze met zout en draai ze voorzichtig om. Bestrooi weer met zout en bak goudbruin. Doe een deksel op de pan en bak nog enkele min tot de vissen gaar zijn. Voeg nog een klontje boter toe, wanneer er niet genoeg boter in de pan zit of wanneer de boter in de pan te bruin is geworden.

Schep de vissen op borden. Schep 2 el saus in de koekenpan, verwarm en roer de aanbaksels los. Schep over de vissen en strooi de peterselie erover. Schep de rest van de saus erover en serveer meteen.

gerelateerd
Olijfoliecake met bitterkoekjeskruim, amaretto en citroenmascarpone
Hartige taart van babybiet en vijgen
Luchtige mascarponemousse met aardbei, basilicum en kletskoppen
Appel-rozentaart
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO