Franse coq-au-vin

Geschikt voor 4 personen

Coq-au-vin is het wereldberoemde Franse gerecht van kip gestoofd in wijn. Het is zo’n gerecht dat alleen maar beter gaat smaken als het een dag of twee van tevoren wordt klaargemaakt.

gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije

Ingrediënten

zachte rode wijn (bij voorkeur pinot noir), 750 ml
grote wortel 1, in grove blokjes
grote ui 1, in vieren
teentjes knoflook 5, 4 geplet en 1 fijngesneden
laurierblaadje 1
tijm een bosje
roomboter 30 g
vet spek 150 g, in dobbelsteentjes van ca 1 cm
bloem 2 el
grote kippenpoten met bot 4
sjalotjes 10, gepeld
kleine champignons 125 g
cognac 60 ml

Extra: zeef, grote braadpan

BEREIDING
Doe de wijn, wortel, ui, geplette knoflook, het laurierblaadje, een paar takjes tijm in een steelpannetje. Breng aan de kook en laat tot de helft inkoken. Giet het mengsel door een zeef en bewaar het vocht. Smelt de boter op halfhoog vuur in een flinke braadpan. Voeg het spek toe en bak het bruin. Leg apart op een schaaltje.

Doe de bloem op een bord en voeg peper en zout toe. Haal de kippendijen erdoorheen zodat ze met een dun laagje bekleed zijn. Braad alle kanten van de dijen aan in de braadpan totdat ze goudgeel kleuren. Leg ze apart op een groot bord. Bak in 10 min de sjalotjes op laag vuur tot ze net beginnen te karamelliseren. Voeg de champignons en de fijngesneden knoflook toe en bak die nog 5 min mee. Haal ze dan uit de pan en houd ze apart.

Zet het vuur weer hoog, doe de helft van het apart gehouden vocht in de pan en roer de aanbaksels los. Doe de kip en het spek terug in de pan. Schenk de cognac over de kip, houd er voorzichtig vuur bij en flambeer zo het gerecht. Voeg als de vlammen verdwenen zijn de rest van het vocht samen met de resterende tijm toe. Breng aan de kook en laat een uur zachtjes stoven. Voeg de apart gehouden sjalotjes, cham­pignons en knoflook toe en laat nog 20 min zachtjes koken. 

Fotografie Carlfried Verwaayen - Styling Evelien Reich - Receptbewerking en foodstyling Lieke Sniekers
gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO