Couscoussalade met gepofte aubergine

Geschikt voor 4 personen

Sergio Herman koestert een grote liefde voor de Arabische keuken. Deze superaromatische couscoussalade met gepofte aubergine is daar een goed voorbeeld van. Vers uit zijn nieuwe kookboek Simple Food. 

gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije

Ingrediënten

250 g kikkererwten
1 gepofte aubergine
1 butternut-pompoen
za’atar (verkrijgbaar in lokale Arabische supermarkt of maak deze zelf)
zwarte peper van de molen
zeezout
mespunt geperste knoflook
olijfolie
3 dl groentebouillon
250 g couscous
1/2 bos versneden korianderblaadjes en -stelen
10 versneden blaadjes munt
1 versnipperde rode ui
1 versnipperde lente-ui
brunoise van 2 gepelde tomaten
2 limoenen
1 theelepel ras el hanout
1 dl biologische olijfolie
8 eetlepels sushiazijn
fleur de sel
geroosterd sesamzaad (zwart en wit)
verse granaatappelpitten

Gepofte aubergine
1 aubergine
1 theelepel za’atar
zwarte peper van de molen
zeezout
1 teentje geperste knoflook
olijfolie

Gepofte aubergine
Was de aubergine en snij doormidden. Kruid met za’atar, zwarte peper van de molen, zeezout, knoflook en besprenkel met olijfolie. Rooster in een voorverwarmde oven van 180℃ tot er een mooi korstje ontstaat, wikkel in aluminiumfolie en pof verder.

Week de kikkererwten een nachtje in koud water. Zeef en spoel af onder koud stromend water en kook ze in ongeveer een uur gaar in gezouten water. Verwarm de oven voor op 180℃. Snij de pompoen in grove stukken en kruid met de za’atar, zwarte peper en zeezout. Leg in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Laat gedurende 60 minuten gaar poffen in de oven en laat afkoelen. Snij de aubergine en pompoen in kleine stukjes. Breng de groentebouillon tot aan het kookpunt en giet over de couscous. Laat deze zwellen, afgedekt met plasticfolie. Roer de couscous los en laat afkoelen. Meng de couscous met de kikkererwten, aubergine, pompoen, wat koriander en munt, de rode ui, lente-ui, de brunoise van tomaat, het sap en de rasp van 2 limoenen, een beetje za’atar, ras el hanout, biologische olijfolie en sushiazijn. Breng op smaak met zwarte peper van de molen, fleur de sel en za’atar en dien op in een mooie schaal. Werk ten slotte af met verse koriander, munt, sesamzaadjes en granaatappelpitten.

Tips! De perfecte couscous maak je zo >

TIP  
Gebruik altijd gedroogde kikkererwten, die zijn stukken smaakvoller dan die uit blik. En als je ze toch gaat koken: kook meteen wat extra voor een lekkere hummus.

TIP
De pitjes uit de granaatappel verwijder je het makkelijkst door de granaatappel open te breken en er met een houten lepel op te slaan. De pitjes vang je op in een bakje. Als er toch wat witte vliesjes meekomen, verwijder deze dan.

 

sergio
Uitgeverij Minestrone
Wat kost dat? 29,50
gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO