Choucroute au Riesling

Geschikt voor 6 personen

De bakermat van misschien wel de lekkerste zuurkool is de Franse Elzas.

gerelateerd
Pittige knoflookramen
Pancake soufflé met rood fruit
Fajita's
Crêpes met honing-citroensaus

Ingrediënten

1,5 kg verse zuurkool
1 gesnipperde ui
Klontje boter
1 teen knoflook
1 laurierblad
4 kruidnagels
8 jeneverbessen
4 korianderzaden
1 kleine ham
400 g gerookt spek
600 g casselerib
500 Riesling D'Alsace
250 ml bouillon
8 geschilde aardappelen
3 saucisses de Montbéliard (of verse rookworstjes van de slager)
6 saucisses de Strasbourg (of verse knakworsten van de slager)
3 Chipolataworstjes

BEREIDING:
Bereidingstijd 30 minuten plus 2 uur wachttijd.
Spoel de zuurkool onder koud water en laat uitlekken. Smoor de ui in de boter in een grote braadpan met dikke bodem. Doe zuurkool, knoflook, laurier, kruidnagels, jeneverbessen en korianderzaden erbij. Snij ham, spek en casselerrib in plakken en leg ze op de zuurkool. Schenk de Riesling en de bouillon erop en laat met het deksel op de pan op heel laag vuur 90 min stoven.
Voeg de aardappelen aan de zuurkool toe en leg de saucisses de Montbéliard
erop. Laat nog eens nog 30 min stoven.
Rooster even voor het einde van de kooktijd de saucisses de Strasbourg in een grillpan. Laat intussen de chipolata’s in een pan met water ca 5 min wellen.
Leg de zuurkool met het vlees en de aardappelen op een grote schaal en garneer met de worstjes.

Riesling_640

Vin d'Alsace
Je weet wat ze zeggen: gerechten en dranken uit dezelfde regio combineren meestal het best. Zuurkool en wijn uit de Elzas zijn hiervan een schoolvoorbeeld. De frisheid en het bijna bruisende zonder te bruisen geldt voor zowel de Vin d'Alsace als de choucroute. De Riesling bijvoorbeeld, doet het met zijn frisheid en soms filmende kwaliteit in de mond uitstekend in combinatie met zuurkool. En neem je een Gewurztraminer, met wat minder zuren en meer kruiden, dan zit je ook gebakken, zeker als je de kool zelf nog wat aankleedt met specerijen.

Wijntip
Een Sylvaner, maar uiteraard ook een Riesling d’Alsace maken dit typisch Elzasser gerecht helemaal compleet.

gerelateerd
Pittige knoflookramen
Pancake soufflé met rood fruit
Fajita's
Crêpes met honing-citroensaus
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO