Chocoladecrème met zoute karamel

Geschikt voor 6 personen

Dit recept voor chocoladecrème met stukjes karamel komt uit hét ultieme chocolade boek Chocaddict met 150 recepten vol verleiding. 

gerelateerd
Pittige knoflookramen
Pancake soufflé met rood fruit
Fajita's
Crêpes met honing-citroensaus

Ingrediënten

Voor de chocoladecrème
1 vanillestokje
100 g poedersuiker
20 cl koude volle melk
30 cl vloeibare room
5 eidooiers
170 g pure chocolade, minimaal 64% cacao
Voor de stukjes caramel
150 g kristalsuiker
2 snufjes zout
Benodigdheden
Fijne zeef
Thermometer

Feest! 5 wijntips voor bij ons klassieke kerstmenu >

BEREIDING

1 Bereid de chocoladecrème. Snijd het vanillestokje in
de lengte doormidden en schraap met de punt van een
mes de zaadjes eruit. Meng de vanillezaadjes met de
suiker. Doe de melk, de room en het lege vanillestokje
in een pan. Breng alles aan de kook, draai het gas uit en
laat 30 minuten intrekken.
2 Meng in een schaal de eidooiers met de vanillesuiker
en klop zo lang totdat het mengsel lichter wordt en in
volume verdubbelt. Giet de getrokken melk door een
fijne zeef over de met suiker opgeklopte eieren en
giet daarna alles terug in een pan. Laat al roerend op
laag vuur koken. De crème moet aan de spatel blijven
hangen, als je met je vinger over de spatel gaat mag de
crème het spoor niet bedekken (de crème is dan 83 °C).
3 Giet de crème meteen in een schaal. Voeg de in
stukjes gehakte chocolade toe aan de crème en roer
alles goed door zodat de stukjes chocolade smelten
en de crème mooi homogeen wordt. Verdeel de crème
over kleine schaaltjes en zet ze vervolgens gedurende
minimaal 4 uur in de koelkast.
4 Bereid de karamelstukjes. Leg een vel bakpapier op
een snijplank. Strooi de suiker in een pan of in een
kleine koekenpan, laat het op middelhoog vuur aan de
kook komen tot het verandert in een mooie goudbruine
karamel. Giet hem snel uit op het bakpapier en strooi
het zout erover, laat stollen. Hak de karamel in stukjes
en strooi het over de schaaltjes met crème.

Varianten
Je kunt de karamel vervangen door een
koffiegelei, verse frambozen of gewoon
vanilleslagroom.

Cover Choc Addict - klrein - HR-1
isbn 978 94 014 3874 2  
www.lannoo.be
Hier koop je hem
gerelateerd
Pittige knoflookramen
Pancake soufflé met rood fruit
Fajita's
Crêpes met honing-citroensaus
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO