Bloemkoolcrème met kruidencrostini

Geschikt voor 4 personen

Uit het kookboek Soep bij Janneke thuis van Janneke Philippi.

gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije

Ingrediënten

bloemkool 1 stuk
olijfolie 2 el
grof zeezout 1 tl
fijngehakte knoflook, 2 tenen
rozemarijn, naaldjes van 1 takje
slagroom 200 ml
volle melk 1 l
extra vergine olijfolie
extra: bakplaat, staafmixer
Voor de kruidencrostini’s
stokbrood van een dag oud
olijfolie
grof zeezout
verse kruiden als salie, rozemarijn en oregano

Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Maak de bloemkool schoon. Weeg 750 gram bloemkool af en snijd grof voor de soep. Snijd de rest van de bloemkool in roosjes en vervolgens in plakjes. Leg de plakjes bloemkool op een bakplaat. Besprenkel ze met de olijfolie en bestrooi met het zeezout. Rooster de bloemkool in de oven in 10 minuten goudbruin en knapperig.

Doe intussen de grofgesneden bloemkool met de knoflook, de rozemarijn, de slagroom en de melk in een soeppan. Breng aan de kook en kook de bloemkool in 10-12 minuten zachtjes gaar. Pureer de soep met de staafmixer. Breng op smaak met zout en peper.

Schep de soep in 4 kommen of diepe borden en garneer met plakjes geroosterde bloemkool en een straaltje extra vergine olijfolie. Serveer er krokante kruidencrostini bij.

Kruidencrostini
Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Snijd 1 stokbrood van 1 dag oud in dunne sneetjes. Leg ze op een bakplaat en besprenkel de sneetjes royaal met olijfolie. Bestrooi ze met grof zeezout en fijngehakte verse kruiden als salie, rozemarijn en oregano. Rooster de broodjes in de oven in 10 minuten goudbruin en krokant. Besprenkel de crostini uit de oven met wat extra olijfolie.

gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO