Bao pork belly

Geschikt voor 6 personen

Deze bao met pork belly is een klassieker uit Julius Jaspers' restaurant Happyhappyjoyjoy. Het recept staat in zijn nieuwe boek BBQ Bijbel en wij mogen het met jullie delen. Probeer het maar eens, want deze bao is heel erg lekker en hip bovendien.

gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije

Ingrediënten

6 bao's, of buns (Chinese gestoomde witte broodjes, bij de toko)
6 plakken oosters buikspek van 50 gram, het recept vind je hier
90 gr red-eye mayonaise (daar heb je voor nodig: 350 gram mayonaise, 1 el Nescafé poederkoffie en 1 tl Sriracha chilisaus en zout en peper)
30 gr gefrituurde uitjes
120 gram zoetzuur van komkommer, daar heb je voor nodig:
1 komkommer, gehalveerd en ontzaad
zout
50 ml droge witte wijn
10 ml natuurazijn
10 stuks korianderzaad
2 kruidnagels
2 kardemompeulen
10 g ahornsiroop
1/2 Spaanse peper, in stukjes
1/2 bosui, in drie stukken
1/2 limoen, sap
3 takken dille, gehakt
1 citroen, in wedges

Stoom de bao's of buns in een stoompan in een minuut op 8 goed warm. Gril ondertussen het spek (dat maak je zo) krokant op de barbecue. Het is al gaar, dus 3 minuten zou genoeg moeten zijn.
Snijd de bun door. Maak red-eye mayonaise door 350 gram mayonaise, 1 el Nescafé poederkoffie en 1 tl Sriracha chilisaus en zout en peper door elkaar te mengen. Spuit dat op de onderste helft van de bun, leg daarop het spek en komkommerzuur en maak af met een flike spuit red-eye mayo en wat gefrituurde uitjes, en doe de deksel van de bun erop.

KOMKOMMERZUUR
Snijd 1 komkommer in de vorm van dikke lucifers. Bestrooi met zout en laat 15 minuten uitlekken. Breng witte wijn aan de kook en laat iets indampen. Voeg de azijn toe en laat iets indampen. Voeg de azijn toe, breng weer aan de kook, voeg de specerijen toe en breng op smaak met ahornsiroop. Voeg vervolgens Spaanse peper, bosui, limoensap en dille toe en haal de pan van het vuur. Spoel het zout van de komkommer, laat goed uitlekken en leg de komkommer in de warme marinade. Laat 5 minuten staan en breng op smaak met zout. Serveer met citroen voor extra frisheid.

gerelateerd
Stoofpeer met chocoladegarnering
Kokosmakronen met chocolade
Chocoshock
Zoete-aardappeltoast van Jaimie van Heije
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO