Appel-tomatenchutney

Geschikt voor 10 personen
gerelateerd
Citroenkip uit de oven met freekehsalade
Spiegeleitje speciaal
Gerookte geitenkaas met tomatenjam van Black Smoke
Hoi! Chocoladetaart met zoute karamel

Ingrediënten

voor ca 1 liter
1 kg zure appels, geschild, zonder klokhuis, in blokjes
1/2 liter water
1 kg tomaten, in parten (je kunt ze van tevoren ontvellen, hoeft niet)
2 grote uien, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
75 g sultanarozijnen
150 g lichte basterdsuiker
1 el mosterdzaad
1 el kerriepoeder
snuf cayennepeper
snuf verse nootmuskaat
1 tl piment
2 tl zout
600 ml (appel)ciderazijn, anders natuurazijn
Extra
steriele potten met deksel

BEREIDING
Doe de blokjes appel met het water in een grote pan. Breng aan de kook, draai het vuur lager en kook de appels 25 min, of tot ze zacht zijn, roer af en toe. Voeg evt meer water toe. Doe de resterende ingrediënten erbij en roer tot de suiker is opgelost. Breng aan de kook. Draai het vuur heel laag en laat de chutney onder af en toe roeren 3 uur heel zacht koken tot hij lekker dik is. Breng op smaak met peper en zout.

Doe de chutney in steriele potten, draai de deksels dicht en laat ondersteboven afkoelen. De chutney wordt nog lekkerder als je hem een maand laat staan. Eenmaal geopend gekoeld bewaren.

TIP
De potten steriliseer je zo: vul de potten voor driekwart met water en plaats ze samen met de deksels in een pan met water. Laat 15 min zachtjes koken. Haal met een tang uit de pan en laat uitlekken op schone theedoeken.

Fotografie Carlfried Verwaayen - styling Marjolein Vonk - foodstyling Jankees Roggeveen, Nora Rödner assistent - receptuur Yvette van Boven
gerelateerd
Citroenkip uit de oven met freekehsalade
Spiegeleitje speciaal
Gerookte geitenkaas met tomatenjam van Black Smoke
Hoi! Chocoladetaart met zoute karamel
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO