Zo kom je snel door die enorme berg afwas heen

Mét of zonder vaatwasser.

gerelateerd
Geen deksel voor je pan? Deze oplossing werkt altijd
8 dingen die je nooit in de vaatwasser moet stoppen
Dit is dé truc om je vuilnisbak minder te laten stinken
7 smerige dingen die foodfotografen doen om een foto mooi te maken
Getty Images

Staat je soep al klaar? En je dessert al te rijzen in de koelkast? Je zit er misschien nog niet op te wachten, maar dan is het nu het perfecte moment om je te bekommeren om de afwas. Want geloof ons: als je deze dingen doet of weet, zal die berg er aan de eind van de avond een stuk minder onheilspellend uitzien.  

1.GEBRUIK JE VAATWASSER
Vroegtijdig. Door 'm voor het eten vast gedraaid te laten hebben, past er na het eten namelijk alweer een tweede lading in. Scheelt weer wat handwerk. Milieubewust is het niet, gebruik deze tip dan ook alleen tijdens de feestdagen.

Moet je je vaat afspoelen voordat je het in de vaatwasser zet? >

2. WEKEN
Ook is het handig om hetgeen wat voor het eten al niet meer in de vaatwasser past, alvast te laten weken. Kleine dingen in de gootsteen en pannen en bakken gevuld met een waterlaag. Met een druppel zeep, het liefst. Dit zorgt ervoor dat het schrobben straks stuk makkelijker wordt.

3. MAAK WAS- EN DROOGZONES
Zorg ervoor dat je aanrecht zo leeg mogelijk is, en verdeel 'm vervolgens in verschillende zones. Een Één waar je de vieze vaat neerzet – of neer laat zetten door behulpzame gasten – en één die je vrijhoudt voor de schone.

Gooi nóóit je vieze afwasborstel weg! >

4. STAPELEN
Maak stapels bij het afruimen. Je vaat neemt op die manier zo min mogelijk ruimte in beslag én je zal er sneller door zijn. Door telkens hetzelfde af te wassen krijg je namelijk een soort routine. Win-win.

5. JE KRIJGT ER HET HEEN-EN-WEER VAN
Van dat weglopen van je schone servies. Stapel het daarom op in kratten, zodat je minder hoeft te lopen.

Deze dingen moet je nooit in de vaatwasser stoppen >

6. DRESS UP
Na je volledig te hebben opgedoft voor het kerstdiner, mag je je ook voor het afwassen nog eens in de kleren hijsen. In een schort en handschoenen. Maakt het afwassen een stuk comfortabeler én makkelijker, aangezien je warmer water kunt gebruiken met je afwashandschoenen aan.

7. VELE HANDEN MAKEN LICHT WERK
Tot slot raden we je aan alle aangeboden hulp aan te nemen. Het maakt je écht geen slechtere gastheer of -vrouw.  

Stressvrije Kerst? Zo lukt het >

Bron: The Kitchen

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO