Bot mes? Zo slijp je je messen thuis zónder slijpmachine

Hoera! Het ritje naar de slijperij is niet langer nodig.

gerelateerd
12 tips! Sneller koken op doordeweekse avonden
Eye-opener? De plek waar je zit in een restaurant heeft effect op je eetgedrag
Er komt een nieuw kookprogramma speciaal voor vleesliefhebbers
Getty Images

Of het nou gaat om een koksmes, een zakmes of simpel keukengerei: messen verslijten. Wanneer dit gebeurt kun je ze naar een slijper brengen. Heel fijn zo'n slijper, maar daar heb je simpelweg gewoon niet altijd de tijd voor. Gelukkig kun je het ook zelf doen. En daar komen geen dure slijpstenen of enge machines aan te pas.

NIET?
Nee, messen slijpen kun je namelijk gewoon doen met een koffiebeker. Hoe? Met de ongeglazuurde rand op de bodem. Dit stuk van je koffiebeker is harder dan metaal en kan hier dus prima voor gebruikt worden.  

Zo kun je je messen het best bewaren >

DIT IS WAT JE DOET...
Het enige wat je hoeft te doen is de mok omhoog houden en het mes er schuin langs halen. Dit doe je zo'n tien à vijftien keer per kant. Hierna doe je dit nog eens vijf à tien keer en nog eens vijf, vier, drie en twee keer. Om vervolgens af te sluiten met één haal per kant. Hou er wel rekening mee dat niet elke mok geschikt is. Je Chinese I love you mok kan prima tegen deze handeling maar voor alle zekerheid kun je je Engelse servies toch maar beter in de kast laten staan.

Ben je nou toch toe aan een nieuwe set? Hier 5x gruwelijke koksmessen >

Bron: Serious Eats 

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO