4 kooktips: zo haal je de meeste smaak uit je ingrediënten

Elk ingrediënt kent zijn eigen smaak: zoet, zuur, zout of bitter. Maar hoe zorg je er nu voor dat de ene smaak niet wordt overschaduwd door de andere? En hoe voorkom je dat smaken botsen? We geven je een lesje smaak maken.

gerelateerd
Dit moet je vooral níet doen bij wijnschrijven
6 tips om je aangebrande pan schoon te maken
5 symptomen die je hebt als je een vitamine B12-tekort hebt
Dit kun je allemaal schoonmaken met olijfolie
Getty Images

1. CONTRAST

Milde ingrediënten, zoals bijvoorbeeld pasta met kaas en aardappelen met uien, gaan altijd goed samen. Om te voorkomen dat je gerecht eentonig wordt, doe je er goed aan een ingrediënt toe te voegen dat qua vorm, textuur of smaak, daar lijnrecht tegenover staat. Je kunt iets scherps en zuurs toevoegen, zoals mosterd, citroensap of balsamicoazijn. Probeer bijvoorbeeld eens deze pakketjes met geroosterde tomaat, feta en balsamicoazijn. Of neem iets zouts als kappertjes of olijven, zoals bij deze knoflookpasta met pijnboompitjes en kappertjes. Wat frisheid nodig? Voeg dan munt of basilicum toe.

2. SMAAKBRUG
Om te voorkomen dat deze contrasterende ingrediënten met elkaar gaat botsen of niet goed mengen, heb je een zogenaamde smaakbrug nodig. Deze zorgt ervoor dat de tegenovergestelde smaken zich goed mengen. Zo’n smaakbrug kan een zacht, mild ingrediënt zijn, zoals aardappel of boter, of juist een goed gekruide vinaigrette of saus. Ook kun je voor iets zoetigs kiezen zoals dadels of honing.
Smaken met elkaar verbinden kan ook op een andere manier, namelijk door het gerecht lang te koken, smoren of stoven, of door het een nacht in de koelkast te laten staan. Zo hebben de smaken nog langer de tijd om goed te mengen.

3. SMAKEN VERLICHTEN
Er zijn een hoop gerechten die erg zwaar op de maag liggen. Een goed stuk vlees kun je wat verlichten door ‘m te marineren. Kies bijvoorbeeld voor ingrediënten als balsamicoazijn, zoute olijven of een marinade van verse kruiden.

Recept! Spareribs met jerk-marinade >

Voor een stuk chocoladetaart geldt hetzelfde. Erg lekker, maar pfoe, wat kan dat machtig zijn. Ook dat is op te lossen door een smaak toe te voegen, namelijk zout. Zout zorgt ervoor dat de hartige smaken van chocola meer naar boven komen, waardoor het allemaal niet té zoet is om te eten.

Chocoladetaart met zoute karamel >

4. SMAKEN VERSTERKEN
Voor zachte, vlakke smaken geldt dat als je het niet goed doet, ze snel ondergesneeuwd raken door sterkere smaken. Vetten, zoals zuivelproducten of bacon, en aardse smaken, zoals champignons en noten, kunnen deze zachte smaken versterken. Hetzelfde geldt voor gefermenteerde ingrediënten, zoals vissaus en miso, of hartige smaken zoals zeewier en parmezaan. Ook zij zorgen ervoor dat de zachtere smaken wat meer naar voren komen en niet wegvallen tegen de sterke smaken.

Bron: Food 52

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO