De efficiëntste indeling van je koelkast? Wij geven tips

Het is tijd om je koelkast en z’n indeling een makeover te geven. Want wist je dat het er best wel toe doet op welke plek je eten in de koelkast ligt?

gerelateerd
Er bestaat nu een fles die de kwaliteit van je drank verhoogt
Gooi je vieze afwasborstel nooit weg!
4 kooktips: zo haal je de meeste smaak uit je ingrediënten
Tips! 5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan
Getty Images

Elke plek in de koelkast heeft namelijk een andere temperatuur. Zo zijn de koelste plekken de achterkant van de onderste en de bovenste plank, en is de warmste plek de middelste plank in de deur. Weten wat waar het beste ligt? Dit zijn onze tips.

BOVENSTE PLANK
Voor de bovenste plank van de koelkast geldt dus dat het een van de koudste plekken is. Dingen die je hier het beste kunt stallen zijn eten in potjes, smaakmakers die niet veel gebruikt worden of al geopend zijn, gepekelde producten en koelkastvriendelijk fruit. Hieronder vallen onder anderen appels, sinaasappels, bessen, meloenen of druiven.
6 tips! Zo ga je wél slim om met een kleine koelkast >

MIDDELSTE PLANK
De middelste plank is de beste plek voor bijvoorbeeld je goed afgesloten kliekjes of harde kazen als parmezaan en gorgonzola. Weten hoe je kaas het beste kunt inpakken? Wij geven tips >
Ook een doos eieren zal het op deze plek goed uithouden. Leg ‘m wel achterin, daar is het net even wat koeler.

ONDERSTE PLANK
De onderste plank is samen met de bovenste de koudste plek in de koelkast. Rauw voedsel, zoals vlees, vis en gevogelte moet je dus hier opbergen, samen met zuivelproducten. Vis lang bewaren kun je overigens het beste vermijden. Je kunt vis beter altijd meteen dezelfde dag nog te eten. Dat is één van de belangrijkste tips wat vis betreft.

GROENTELADE
In de groentelade horen ten eerste, jawel, groente. Lees hier waarom je die nooit in plastic moet bewaren >
Verse kruiden zijn ook het meest op hun plek in de groentelade. Tip: was de kruiden meteen bij thuiskomst en wikkel ze in keukenpapier. Zo blijven ze langer vers.

Tips! 10 dingen die je beter niet in de koelkast kunt bewaren >

BOVENSTE PLANK KOELKASTDEUR
Boter en zachte kazen kun je het beste op de bovenste plank van de koelkastdeur leggen. Als je niet van koude kaas houdt, is ook dit de beste plek.

MIDDELSTE PLANK KOELKASTDEUR
Op de middelste plank van de koelkastdeur stal je je smaakmakers in flessen en tubes zoals ketchup, chilisaus en mosterd. Deze hoeven niet heel erg gekoeld te worden.

ONDERSTE PLANK KOELKASTDEUR
Tot slot melk, sappen en water. Die kun je het beste opbergen op de onderste plank. Als je melk niet vaak drinkt, kun je het pak of de kan ook kwijt op de onderste plank van de koelkast zelf. Kan er mooi een fles wijn voor in de plaats.

Bron: Serious Eats   

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO