When life gives you lemons... gebruik je zesteur!

Je zesteur een keukenwees? Welnee, een ode aan deze handige keukentool!

gerelateerd
YES! Dit is de truc om van knoflookvingers af te komen
Zo kom je snel door die enorme berg afwas heen
Deze 9 hacks gaan je Kerst een stuk makkelijker maken
Wijn drinken én schenken volgens het boekje
Getty Images

Dankzij een rij kleine gaatjes, die schuin uit de rand van het metaal zijn gestanst zodat een scherp schraaprandje ontstaat, stelt de zesteur je in staat om het aromatische deel van citrusfruit (of dat nu een citroen is, een grapefruit of een limoen) af te raspen terwijl het witte deel blijft zitten. Dat witte deel zorgt namelijk voor een bittere smaak. Met de zesteur kun je krullerige fijne sliertjes (genaamd zestes) raspen, die in allerlei gerechten van pas komen. Sommige hebben aan de zijkant een wat grotere uitholling waarmee dikkere repen van de schil te trekken zijn, bijvoorbeeld voor het maken van bittere marmelade.
 
Gebruik bij voorkeur onbespoten fruit. Is dat nergens te krijgen, blancheer de zestes dan drie minuten, laat ze uitlekken en dep ze goed droog met keukenpapier. Maak er bijvoorbeeld deze muffins mee >

CITRUS
> 's Winters zijn er meer onbespoten sinaasappels verkrijgbaar. De schil mag dan een tikje rustiek overkomen, de smaak is onovertroffen.
> Sinaasappelsmaak versterken? Voeg een scheutje sinaasappellikeur toe, bij voorkeur niet te zoete, zoals triple sec.
> Konfijten is een kwestie van citrusschil zachtjes koken in suikerstroop. Tijdens het kookproces laat de schil steeds meer suiker toe, terwijl het water eruit verdreven wordt. Als de gekonfijte sinaasappel meteen wordt gebruikt, is één keer koken genoeg. Is het de bedoeling de schil langer te bewaren, dan moet het proces een paar keer worden herhaald, steeds met nieuwe suikerstroop.

Alle goede merken keukengerei hebben een zesteur. Te bestellen bij oa Bol.com.

4x koken met citroen >
Hardware! Geef je keukenkast een detox >
Haal meer uit je grillpan >
Ode aan de bloedsinaasappel >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO