Wijn drinken én schenken volgens het boekje

Doe er je voordeel mee, zo vlak voor de feestdagen.

gerelateerd
YES! Dit is de truc om van knoflookvingers af te komen
Zo kom je snel door die enorme berg afwas heen
Deze 9 hacks gaan je Kerst een stuk makkelijker maken
Getty Images

Dat het niet netjes is om wijn met grote slokken achterover te slaan, moge duidelijk zijn. Maar zijn we eigenlijk wel op de hoogte van de overige – minder voor de hand liggende – etiquette? Op een rij: wijn drinken én schenken volgens het boekje. Doe er je voordeel mee, zo vlak voor de feestdagen.

VOLGORDE
Als je van plan bent om op één avond meerdere wijnen te gaan drinken, is het belangrijk om rekening te houden met de volgorde. Helemaal netjes begin je met licht en droog, om vervolgens over te gaan op wat zwaardere wijnen en af te sluiten met zoet.

Opzoek naar goede dessertwijn? Wij tippen er een paar >

INSCHENKEN
Bij het inschenken hou je de fles vast aan de onderkant. Met je duim in de ziel, indien mogelijk. Je schenkt in een vloeiende beweging en sluit af met een draai, om druppels op oma's witte tafelkleed te voorkomen.

HOEVEELHEID
Hoe vol je de glazen schenkt verschilt per wijnsoort. Zo schenk je rosé en witte wijn tot net boven de bolling, terwijl je rode wijn tot net eronder schenkt. Oneerlijk? Nee hoor. Rode wijnglazen zijn net een tikje groter, waardoor je iedere ronde dus evenveel krijgt. Bubbels schenk je, anders dan veel mensen denken, ook in een wijnglas. Een die je ook voor witte wijn gebruikt. Dit is omdat de aroma’s en smaken het best tot hun recht komen in dit glas. De hoeveelheid ligt in dit geval minder precies. Je schenkt ‘m vol tot rond de bolling. Toch nog lastig om de juiste hoeveelheid te bepalen? De vuistregel 'vijf glazen uit een fles' kun je ook altijd nog aanhouden.

Dit is hoe lang je een geopende fles wijn kunt bewaren >

DRINKEN
Prinses Beatrix houdt haar wijnglas altijd bij de kelk vast. En alhoewel we zouden denken dat onze oude koningin de etiquette wel zou kennen, raden we je toch aan anders te doen. Als je je wijnglas bij de kelk vasthoudt, neemt de wijn namelijk de temperatuur van je hand over. Zorg er bij witte wijn daarom voor dat je 'm bij de steel vasthoudt, als je dan eindelijk een slok... eh, nip mag nemen.

KLAAR?
Sommige mensen denken dat het netjes is om een wijnfles omgekeerd in een koeler te zetten, als-ie op is. We vroegen de schrijfster van Het Grote Etiquetteboek ernaar. Wat bleek? Niets is minder waar. Het wordt zelfs als een tikkeltje ordinair beschouwd. Gewoon wachten dus, tot je gastheer of -vrouw de lege fles opmerkt. Of om een nieuwe vragen, als dat kan in jouw setting.

Zo kies je de beste champagne >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO