Geef je keukenkast een detox

Puilen je lades uit van de kersenontpitters, krieltjesontvellers en slakkentangen? Dit gereedschap heb je nou echt, écht nodig om goed te kunnen koken. De rest mag weg.

gerelateerd
Er bestaat nu een fles die de kwaliteit van je drank verhoogt
Gooi je vieze afwasborstel nooit weg!
4 kooktips: zo haal je de meeste smaak uit je ingrediënten
Tips! 5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan

beeld: Getty Images

beeld: Getty Images

beeld: Getty Images

beeld: Getty Images

beeld: Duikelman

beeld: Getty Images

Mangosnijder
1 / 10

Snijplank

Koop een houten snijplank. Plastic is niet hygiënischer dan hout, zoals vaak wordt gedacht. Juist niet: als er krassen in een plastic snijplank komen, sluiten die zich na een tijdje weer en nemen daarbij ook bacteriën mee. Hout leeft en ademt, waardoor ziektekiemen minder kans krijgen. Bovendien is het beter voor je messen om op hout te snijden.

Plank voor je kop, snijplanken om uit te kiezen >

Voor tijdwinst

> Staafmixer: Koop er een met verschillende opzetstukken (waaronder een garde), erg handig om soepen te pureren en slagroom of cakebeslag te kloppen. Een degelijk en goed merk is het Zwitserse Bamix.
> Waterkoker: Natuurlijk makkelijk om thee te zetten, maar ook om bijvoorbeeld snel een bouillonblokje op te lossen. Heb je iets meer te besteden, overweeg dan een Quooker, waarmee je à la minute kokend water hebt.

Deze vintage keukenspullen doen het nog steeds goed >

Pannen

Ook goede pannen maken het leven een stuk aangenamer. Koop er om te beginnen vier. Voor een kleine portemonnee is het merk Debuyer geschikt. Als je meer geld hebt te besteden, neem je
Le Creuset. De pannen van dat merk hebben een dikkere antiaanbaklaag en gaan dus langer mee. Je kunt ook voor koperen pannen kiezen. Die geleiden warmte perfect, maar zijn wel erg duur.

Deze pannen zijn essentieel:
> Hapjespan: voor eenpansgerechten en bijvoorbeeld pastasauzen
> Kookpan: voor het koken van groente, pasta, rijst, aardappelen…
> Koekenpan: met antiaanbaklaag, voor het bakken van vlees en vis
> Steelpan: voor het koken van een ei en het maken van sausjes

De volgende stap is een braadpan van gietijzer. Zo’n zware pan is geschikt voor gerechten die lang moeten stoven; de dikke bodem verdeelt de warmte goed en houdt die ook lang vast.

Zo herstel je een beschadigde gietijzeren pan >

In de oven

> Bakplaat - koop het liefste een multifunctioneel exemplaar met een opstaande rand, die bruikbaar is voor alles van koekjes bakken tot kippenpoten roosteren
> Braadslede - die is niet alleen handig om grote stukken vlees te roosteren, maar ook om als ovenschaal te gebruiken voor bijvoorbeeld lasagne.
> Cakevorm - als je veel bakt, koop dan ook een cakevorm van 26 cm en een springvorm met een doorsnede van 23 cm voor taart.
> Ovenhandschoenen

Geen kookboeken, maar bakboeken >

Mengen, meten en zeven

· Fijnmazige zeef – voor het zeven van bouilons en het afspoelen van rijst en quinoa

· Mengkom van roestvrij staal - die kun je ook gebruiken als iets au bain-marie moet garen of smelten

· Maatbeker van Pyrex – die zijn stevig en hittebestendig, dus ook geschikt voor kokend water

· Keukenweegschaal

· Vergiet

Ook niet te vergeten: een spuitzak >

Doe de hussel

· Spatel - met hittebestendig silicone, handig niet alleen om de laatste beetjes uit een kom te schrapen, maar ook tijdens het bereiden van warme gerechten

· Tang - met hittebestendig silicone, voor het omdraaien van etenswaren tijdens het bakken en braden

· Pollepel

· Garde

Inpakken en wegwezen: checklist voor de vakantiekeuken

In de keukenla

> Blikopener
> Kaasschaaf
> Kurkentrekker
> Kwastje
> Dunschiller

Op de fles: gadgets voor wijnliefhebbers

Messen

Voor een goed uitgeruste keuken zijn messen misschien wel het allerbelangrijkst. Ze besparen tijd en je eten ziet er beter uit. Bovendien schiet je met een bot mes veel eerder uit: gevaarlijk!
Uit eigen ervaring weten we dat de messen van het huismerk Duikelman goed zijn en niet te veel kosten. Veel te besteden? Dan is Wüsthof een goede keuze. Nog meer te besteden? Koop
dan die van Kai Shun, een Japans merk dat ook door sushichefs wordt gebruikt

> Koksmes – heeft een groot lemmet en kun je voor alles en nog wat gebruiken en is handig om bijvoorbeeld een pompoen mee te doorklieven.
> Keukenmes - om groenten zoals ui mee te snijden
> Broodmes - een broodmes is gekarteld waardoor je gemakkelijk door de korst snijdt.

Bang om jezelf te snijden? Zo kom je van je angst af >

En verder...

· Citruspers

· Deegroller

· Ovenhandschoenen

· Rasp – bij voorkeur van Microplane, voor het raspen van oa Parmezaanse kaas en citroenschil

Liever uit eten? Amsterdam in een overzichtelijke lijst >

En heb je nog een beetje ruimte over...

- Mangosnijder. Een onooglijk ding, en op het eerste gezicht ook behoorlijk overbodig. Maar als de mangosnijder voor jou die mysterieuze mangopit in één vloeiende beweging feilloos weet te separeren van twee sappige mangohelften, sta je mooi te kijken!

- In dezelfde categorie: appelsnijder.

- Cups en tablespoons, ofwel Amerikaanse maatscheppen. Kun je al die recepten die je op Pinterest vond eens maken.

Pleidooi voor de parisiennelepel >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO